Νέα

Υπάτη: Κάηκε ο Ιούδας παρουσία του Δημάρχου και πλήθους κόσμου – Μεγάλο γλέντι στην πλατεία

today06/05/2024 24

Φόντο
share close

Πιστοί στο Πασχαλινό ραντεβού τους κάθε χρόνο ανήμερα του Πάσχα οι κάτοικοι στην Υπάτη Φθιώτιδας, έδωσαν το παρόν στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Στην Υπάτη, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, μετά την Αγάπη, πραγματοποιείται το «κάψιμο του Ιούδα», έθιμο που χάνεται στα βάθη του παρελθόντος, ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο παπάς σέρνει τον αναστάσιμο χορό, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, σύσσωμος ο λαός της Υπάτης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναβιώνει και κρατάει ζωντανό το πανάρχαιο αυτό έθιμο.

Τα Πασχαλόγιορτα ξεκίνησαν παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου, που απηύθυνε το δικό του μήνυμα για την μεγάλη γιορτή και τα ιδιαίτερα έθιμα της μαρτυρικής Υπάτης

Το μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων

“Τηρώντας αναλλοίωτα τα έθιμα και την παράδοση της περιοχής μας, συμμετείχαμε στις θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις «Πασχαλόγιορτα 2024» στην ιστορική Υπάτη που διοργανώνουν ο Εκπολιτιστικός – Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες», σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων.

Μια γιορτή της Ανάστασης, με τον Εσπερινό της Αγάπης, το Κάψιμο του Ιούδα, τον Χορό της Αγάπης στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τους πασχαλιάτικους χορούς της Υπάτης από τους «Αινιάνες» ενώ ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι με τραγούδια και χορούς.

Η Υπάτη δεν λησμονεί την παράδοση και τη μεταδίδει από γενιά σε γενιά.”

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%