Νέα

Το 2023 “μπήκε” με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Έρχονται και φοροελαφρύνσεις: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

today02/01/2023 24

Φόντο
share close

Με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις “μπήκε” ο νέος χρόνος!

Σε ισχύ τίθενται από την αρχή του 2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το νέο έτος περιλαμβάνει ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις.

Market Pass, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και φοροελαφρύνσεις σε όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα ή επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, περιλαμβάνονται στο “πακέτο” των ενισχύσεων και ελαφρύνσεων του 2023.

Δείτε αναλυτικά:

Αύξηση συντάξεων

Από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2023 οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται κατά 7,75%. Την αύξηση τον 7,75% θα τη διαπιστώσουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, 80% – 85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν. Από την αύξηση επηρεάζονται όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Κατάργηση εισφοράs αλληλεγγύης σε όλουs του φορολογούμενους

Η εισφορά αλληλεγγύης περνάει οριστικά στην ιστορία. Το μέτρο ωφελεί 2,7 εκατ. φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει όφελος 276 ευρώ. Μισθωτός τον δημόσιου τομέα με συνολικό εισόδημα 24.000 ευρώ μόνο από μισθούς, θα έχει ετήσιο όφελος 376 ευρώ.

Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές

Διατηρείται σε μόνιμη βάση η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών τον ιδιωτικού τομέα.

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Διατηρείται αλλά ψαλιδισμένη στα 15 ευρώ το λίτρο η κρατική επιδότηση στην αντλία μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ δίνεται η ευκαιρία στα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση έως τις 13 Ιανουαρίου 2023 για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης των 100 – 1.600 ευρώ.

Market Ρass

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Market Pass με τις πρώτες πληρωμες να προγραμματίζονται για το τέλος τον ίδιου μήνα. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Για μονομελές νοικοκυριό χωρίς τέκνα η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 22 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς τέκνα η ενίσχυση φθάνει τα 32 εύρώ τον μήνα. Για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 42 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά η μηνιαία ενίσχυση φθάνει τα 52 ευρώ.

Κατάργηση υπό προϋποθέσειs του τέλουs επιτηδεύματοs

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.

Φορο-μπόνουs έωs 2.200 ευρώ

Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2022 με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής θα δουν το επόμενο έτος το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης να «ξεφουσκώνει» έως και 2.200 ευρώ. Με τις φορολογικές δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται τον Μάρτιο, κάνει πρεμιέρα και η μείωση τον φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.

Μειωμένοι συντελεστέs ΦΠΑ

Διατηρούνται έως και τον Ιούνιο του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρtα κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους

Δέκα χιλιάδες νέοι μέχρι 39 ετών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση το πρώτο τρίμηνο τον 2023 για τη λήψη φθηνών στεγαστικών δανείων έως 150.000 εύρω με επιτόκιο 1,5% και αποπληρωμή έως 30 έτη. Προτεραιότητα θα έχουν οι πολύτεκνοι και τα νέα ζευγάρια με παιδιά, ενώ θα ακολουθούν τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και οι ελεύθεροι. Από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες. Τα χαμηλότοκα δάνεια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ (ΠΡ. ΟΑΕΔ) και των τραπεζών θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τα 150.000 εύρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας που θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 150 τ.μ. και με έτος κατασκευής έως και το 2007. Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ.

«Εξοικονομώ»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα αρχές του έτους έχει προγραμματιστεί να τρέξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους, ενώ τον Απρίλιο θα τρέξει ο δεύτερος κύκλος του «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Από τον Απρίλιο του 2023 εκτιμάται ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 751 ευρώ, αυξημένος δηλαδή κατά περίπου 5% – 5,5%, προκειμένου να φθάσει τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εποχή των μνημονίων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας, όμως οι διαδικασίες διαβούλευσης με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς θα ξεκινήσουν εντός τον Ιανουαρίου.

Επιδότηση δανείων ευάλωτων δανειοληπτών

Η δράση, που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023, θα αφορά τουλάχιστον 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά με υπόλοιπα περίπου 2 δισ. ευρώ, που προέρχονται από στεγαστικά ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια και έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Η επιδότηση θα είναι 12μηνης διάρκειας και θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022.

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%