Νέα

Τι φέρνει στις ζωές και στα πορτοφόλια μας η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

today10/01/2023 16

Φόντο
share close

Αυξήσεις στις αποδοχές για 1 στους 2 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δείχνει η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τέσσερις μήνες από σήμερα, δηλαδή τον Απρίλιο του τρέχοντος μήνα.

Και αυτό γιατί το σχεδιαζόμενο εύρος αυτής της αύξησης, το οποίο φαίνεται πως μπορεί να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα αγκαλιάσει το 50% και όχι το 35% των μισθωτών (650.000), δηλαδή θα συμπεριλάβει και ένα επιπλέον ποσοστό 15% (γύρω στους 350.000) το οποίο αντικειμενικά αποκλειόταν από τις προηγούμενες αυξήσεις καθώς αμειβόταν με μισθό πάνω από τον αυξημένο κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, τόνισε ότι η αύξηση αυτή θα έλθει νωρίτερα από το προβλεπόμενο και συγκεκριμένα την 1η Απριλίου – αντί της 1ης Μαΐου 2023.

Εκείνο το οποίο παραμένει ανοιχτό και το οποίο θα αποφασισθεί από την κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους “μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023”, σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, είναι το ποσοστό της αύξησης.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Capital.gr (25/12/22), στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται όχι μόνο η επαναφορά του μεικτού κατώτατου μισθού στο προμνημονιακό επίπεδο των 752 ευρώ (645 ευρώ) από τα 713 ευρώ (611 ευρώ καθαρά) που είναι σήμερα, δηλαδή μία αύξηση της τάξεως του 5,5%, αλλά και μία αύξηση πάνω από αυτό το ποσοστό και συγκεκριμένα 6%, 7% ή σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ακόμη και 8%.

Με άλλα λόγια, ο μεικτός κατώτατος μισθός θα μπορούσε να φτάσει στα 755 ευρώ (660 ευρώ καθαρά), 762 ευρώ (653 ευρώ καθαρά) και τα 770 ευρώ (662 ευρώ καθαρά).

Τα παραπάνω διαδοχικά σενάρια αφορούν μόνο όσους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό δεν είχαν κατοχυρώσει επίδομα προϋπηρεσίας το 2012.

Για όσους έχουν κατοχυρώσει επίδομα προϋπηρεσίας ή τις λεγόμενες “τριετίες” (με 3, 6, 9 ή περισσότερα χρόνια) οι κατώτατες αμοιβές είναι μεγαλύτερες από εκείνους που δεν έχουν κατοχυρώσει και άρα όποια αύξηση αποφασισθεί τελικά από την κυβέρνηση θα τις ωθήσει ακόμη ψηλότερα.

Για παράδειγμα, έστω μισθωτός με κατοχυρωμένο επίδομα προϋπηρεσίας 7 ετών το 2012, αμείβεται σήμερα με 855 ευρώ μεικτά (734 ευρώ καθαρά). Σε περίπτωση που δοθεί μία αύξηση 7% την 1η Απριλίου 2023, ο μεικτός μισθός του θα ανέλθει στα 944 ευρώ (784 ευρώ καθαρά).

Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (σε συνέχεια εκείνης του 2% την 1η Ιανουαρίου του 2022 και του 7,5% την 1η Μαΐου 2022) εντάσσεται στα πλαίσια της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως την εξήγγειλε τον περασμένο μήνα από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης, λέγοντας πως “αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι “μια σύνθετη άσκηση, λαμβάνει υπ’ όψιν της την ανάπτυξη της οικονομίας, την πίεση του πληθωρισμού, φυσικά τις αντοχές των επιχειρήσεων. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνεπώς μια υπερβολική αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, αύξηση της ανεργίας δηλαδή”. Σε σχέση με τον χρόνο εφαρμογής της νέας αύξησης, ο ίδιος διευκρίνισε πως “φέρνουμε λίγο πιο μπροστά τον κατώτατο μισθό γιατί ξεκινάει η τουριστική περίοδος τον Απρίλιο”.

Αναλυτές της αγοράς εργασίας σημειώνουν στο Capital.gr πως μία αύξηση πάνω από 5,5% στον κατώτατο μισθό θα αφορά σχεδόν το 50% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έναντι του 35% περίπου, σύμφωνα με το υφιστάμενο μισθολογικό τοπίο.

ΤτΕ: Αύξηση στις αμοιβές, στασιμότητα στην παραγωγικότητα

Σημαντική αύξηση -της τάξεως του 7%- στις αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει για το 2023 (έναντι 8,8% φέτος μετά από αυξήσεις 9,5% στον κατώτατο) και η Τράπεζα της Ελλάδας, στην τελευταία ενδιάμεση έκθεση της νομισματικής πολιτικής της, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα.

Όσον αφορά τις αμοιβές εξαρτημένης εργασίας ανά μισθωτό, θα αυξηθούν κατά 5% (έναντι 1,8% φέτος).

Το εννεάμηνο του 2022 παραμένει συγκρατημένη η άνοδος των μέσων αμοιβών εργασίας (με ετήσιο ρυθμό 1,2%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εθνικολογιστικά στοιχεία), παρά τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, μειώνοντας έτσι το περιθώριο για μονιμοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης, αξιόλογη επιτάχυνση εμφανίζει η επέκταση της μισθωτής απασχόλησης (με ετήσιο ρυθμό 6,2% την ίδια περίοδο).

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο η αύξηση των συνολικών αμοιβών εργασίας αντανακλούσε κυρίως τις εξελίξεις στον επιχειρηματικό τομέα (ετήσιος ρυθμός ανόδου 12,3%), ενώ πολύ πιο συγκρατημένος ήταν ο ρυθμός στον τομέα της γενικής κυβέρνησης (0,85%), σύμφωνα με τα στοιχεία των μη χρηματοoικονομικών λογαριασμών.

Κινητικότητα καταγράφεται και στο πεδίο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς στον επιχειρηματικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 υπογράφηκαν 176 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούσαν 141.107 μισθωτούς. Από αυτές, 74 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών, ενώ με βάση τις υπόλοιπες οι αποδοχές παραμένουν αμετάβλητες.

Από την άλλη μεριά, στο δημόσιο, δηλαδή στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η δαπάνη για αμοιβές έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη σε ετήσια βάση το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022. Για ολόκληρο το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η άνοδος της απασχόλησης θα είναι σημαντική και των αμοιβών ανά εργαζόμενο συγκρατημένη, ενώ περιορισμένη αύξηση θα εμφανίσουν τόσο η παραγωγικότητα όσο και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Το 2023 προβλέπεται ότι η άνοδος της απασχόλησης αλλά και του ΑΕΠ θα επιβαρυνθεί σημαντικά, ενώ αξιόλογη θα είναι η επιτάχυνση της αύξησης των αποδοχών, με αποτέλεσμα στασιμότητα της παραγωγικότητας και αισθητή άνοδο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

capital.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%