Νέα

Τι είναι οι Λαζαρίνες με τις παραδοσιακές φορεσιές;

today07/04/2023 67

Φόντο
share close

Πρόκειται για ένα καθαρά γυναικείο έθιμο που, σύμφωνα με τον χριστιανισμό, συνδέεται με την Ανάσταση του Λαζάρου και τις αδερφές του. Αλλά οι ρίζες του είναι πιο βαθιές, στα Παρθένια, την τελετή της αρχαιότητας. Οι Λαζαρίνες προμηνύουν τον ερχομό της άνοιξης, την αναγέννηση της φύσης και την αναπαραγωγή. 

Το έθιμο μας θύμισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Ελένη Μακρή-Θεοδώρου με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Λαζαρίνες ήταν μικρά κορίτσια της ηλικίας των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου ή και μεγάλες γυναίκες, που το Σάββατο του Λαζάρου τραγουδούσαν και χόρευαν τα λαζαριανά τραγούδια, γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι. Ήταν όμως και το έθιμο της ίδιας ημέρας, το έθιμο του Λαζάρου, που διατηρήθηκε ζωντανό μέχρι λίγο μετά από τα μέσα του περασμένου αιώνα, για το οποίο γίνονται σύγχρονες προσπάθειες αναβίωσης.

Και στην περιοχή μας, το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας αναβιώνει το έθιμο κάθε χρόνο με κορίτσια να ντύνονται με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Οι Λαζαρίνες του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας επισκέφτηκαν τη κα Μακρή-Θεοδώρου στο γραφείο της για να της τραγουδήσουν τα παραδοσιακά κάλαντα.

Δείτε το στιγμιότυπο από το Instagram της κας Μακρή-Θεοδώρου:

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%