Νέα

Τα 4 νομοσχέδια του Υπουργείου Υγείας που έρχονται μέχρι τον Απρίλιο: Ποιους αφορούν

today09/01/2023 24

Φόντο
share close

Το νέο έτος φέρνει και νέα νομοσχέδια στον τομέα της Υγείας. Η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται στην τελική φάση για την κατάθεση τεσσάρων νέων νομοσχεδίων!

Πρόκειται για τα νομοσχέδια:

  • Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων.
  • Πλαίσιο λειτουργίας φαρμακευτικών συλλόγων.
  • Προγράμματα υποστήριξης ανέργων.
  • Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Το νομοσχέδιο για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ιστών και κυττάρων έχει ήδη παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για το πρώτο σε προτεραιότητα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να παρουσιαστεί άμεσα. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η αύξηση του αριθμού των δωρητών οργάνων καθώς η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην τελευταία θέση της Ευρώπης όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις και ανάμεσα στις τελευταίες 10 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περί τους 1.350 ασθενείς αναμένουν μόσχευμα, από τους οποίους οι 1.200 περιμένουν για μόσχευμα νεφρού – συνολικά 11.500 νεφροπαθείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ο χρόνος αναμονής στην Ελλάδα για μεταμόσχευση νεφρού είναι 8,8 χρόνια, ενώ στην Ισπανία δεν ξεπερνά τους 12 μήνες. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας υπάρχουν 4,5 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού την ώρα που στην Ισπανια οι δότες είναι 48 ανά 1 εκατ. πληθυσμού.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο healthview.gr, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, καθιερώνει την «εικαζόµενη συναίνεση». Με άλλα λόγια, ο καθένας µας είναι δωρητής οργάνων, εκτός εάν δηλώσει το αντίθετο, ή αν διαφωνεί η οικογένειά του. Προβλέπεται επίσης η θεσµοθέτηση της δωρεάς οργάνων και έπειτα από κυκλοφορικό θάνατο, δηλαδή καρδιακό θάνατο.

Written by: Lamiapolis

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο

Τρομάζει η πρόβλεψη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: Αυξημένες οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ το 2023 στη χώρα μας!

Νέα

Τρομάζει η πρόβλεψη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου: Αυξημένες οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ το 2023 στη χώρα μας!

«Στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο κατά μέσον όρο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από πεντέμισι, όχι έξι και πάνω. Άρα οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες» δήλωσε ο  καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ για τον σεισμό που ταρακούνησε τη Μυτιλήνη τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 […]

today09/01/2023 17

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%