Νέα

Τα 2 +1 μέτρα που θα ενισχύσουν τις τσέπες των καταναλωτών το επόμενο 2μηνο

today19/01/2023 13

Φόντο
share close

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση σειρά μέτρων στήριξης που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, δημιουργώντας ανάχωμα στις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις κυρίως στο σκέλος των τροφίμων. Πρόκειται για μέτρα τα οποία είναι γνωστά στους πολίτες.

Ωστόσο δεν αποκλείεται το «μενού» των μέτρων να εμπλουτιστεί με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που πιθανόν να δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως μάλιστα εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το Νταβός, το 2023 θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος με στόχο την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έμφαση θα δοθεί στη λήψη στοχευμένων μη μόνιμων μέτρων (όπως ειπώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας) με σκοπό την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, χωρίς ωστόσο να θέτουν σε κίνδυνο του δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος.

Οι συντάξεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της οριζόντιας αύξησης κατά 7,75%  στις κύριες συντάξεις που «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, έως τα τέλη του μήνα, περισσότεροι 1,7 εκατ. συνταξιούχοι σε σύνολο 2,5 εκατ. θα δουν αύξηση με 8 στους 10 να λαμβάνουν ακέραια την αύξηση του 7,75%. Πρόκειται για τη σύνταξη του Φεβρουαρίου. Όσον αφορά το ποσό της αύξησης του Ιανουαρίου, οι συνταξιούχοι θα τη λάβουν αναδρομικά με τη σύνταξη του Μαρτίου στα τέλη Φεβρουαρίου.

To Market Pass

Την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το market pass και οι πρώτες καταβολές θα ξεκινήσουν στο τέλος  του ίδιου μήνα. Βασικός στόχος είναι η στήριξη 3,2 εκατ. νοικοκυριών έως και τον Ιούλιο με ποσό που θα κυμαίνεται από 22 ευρώ το μήνα για άγαμους έως και 100 ευρώ για οικογένειες με επτά ή περισσότερα παιδιά. Την ενίσχυση τα νοικοκυριά μπορούν να τη δαπανήσουν για αγορές από super markets και από άλλες επιχειρήσεις με δηλωμένη δραστηριότητα τη λιανική πώληση ειδών διατροφής – φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες ποτών, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, υπαίθριους πωλητές σε λαϊκές αγορές κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιλέξουν να λάβουν την ενίσχυση με ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα λάβουν το 100% της επιδότησης. Όσοι όμως επιλέξουν το ποσό να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα εισπράξουν το 80% της ενίσχυσης που δικαιούνται, δηλαδή από 17,6 έως 80 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή, η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις, αντί για κάθε μήνα.

Επιδότηση ρεύματος

Έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο. Η πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, αναμένεται να «φέρει» σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για τιμές γύρω στα 20 με 23 λεπτά την kWh (από 35 έως 49 λεπτά που ήταν τον Ιανουάριο).

Παράλληλα, το Μάρτιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα ισχύσει από τον Απρίλιο.

naftemporiki.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%