Νέα

Στις Θερμοπύλες ο νέος επίγειος δορυφορικός σταθμός της Inmarsat

today14/10/2023 134

Φόντο
share close

Στις Θερμοπύλες, όπου βρίσκεται το δορυφορικό κέντρο του ΟΤΕ, πρόκειται να μεταφέρει η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Inmarsat τμήμα των επίγειων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της που βρίσκονται στο Μπούρουμ της Ολλανδίας, ένα γραφικό χωριό περίπου 600 κατοίκων που φιλοξενεί και τον επίγειο δορυφορικό σταθμό του ολλανδικού κρατικού οργανισμού για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Η εταιρεία, που έχει πολυετή παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω της Inmarsat Hellas με έδρα τη Νεμέα Κορινθίας, απέκτησε τον περασμένο Μάρτιο την απαιτούμενη αδειοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δορυφορικού σταθμού και έχει πραγματοποιηθεί σειρά δοκιμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι όροι της άδειας που εξασφάλισε η Inmarsat από την ΕΕΤΤ δεν ικανοποιούσαν αρχικά την εταιρεία, η οποία περιήλθε, πριν από πέντε μήνες, στον έλεγχο της αμερικανικής Viasat έναντι περίπου 7 δισ. ευρώ. Η άδεια εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2027, προβλέποντας τη δυνατότητα πενταετούς ανανέωσης της ισχύος της.

Η Inmarsat, όμως, απαιτούσε αρχικά, για να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και να απελευθερώσει το –πολύτιμο για το ολλανδικό 5G– φάσμα, η άδεια να έχει (αρχική) ισχύ μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2032. Ακολούθησε σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ της εταιρείας και των συναρμόδιων υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών, όπως και της ΕΕΤΤ, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε οριστική συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Σε αυτές τις συζητήσεις συμμετείχε και το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών, του οποίου στελέχη, κατά πληροφορίες, παραδέχονται πως η ελληνική πλευρά όχι μόνο καλωσόρισε τη νέα επένδυση της Inmarsat, αλλά έπραξε και ό,τι ήταν δυνατόν ώστε η εταιρεία να «μετακομίσει» στην Ελλάδα.

Η βρετανική εταιρεία, με πολυετή παρουσία στη χώρα μας, έχει ήδη ένα δορυφορικό σταθμό στη Νεμέα.

Γιατί, όμως, η Inmarsat αποφάσισε να μεταφέρει εκτός Ολλανδίας τμήμα των δραστηριοτήτων της; Η εταιρεία χρησιμοποιεί στην Ολλανδία φάσμα στη ζώνη των 3,5 GHz για να παρέχει υπηρεσίες δορυφορικής επικοινωνίας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στη ναυτιλία. Ωστόσο, η συγκεκριμένη φασματική ζώνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) από την ολλανδική πολιτεία, η οποία θα πρέπει, βάσει και κοινοτικών δεσμεύσεων, να αξιοποιήσει τη ζώνη των 3,5 GHZ για τη δημιουργία 5G. Στόχος της ολλανδικής κυβέρνησης, αρχικά, ήταν να προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της συχνότητας των 3,5 GHz τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά αυτό το ενδεχόμενο είναι πλέον ανύπαρκτο. Οχι μόνο επειδή μέχρι να βγει λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις της Inmarsat με την Ελλάδα χρειάστηκε να παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά κυρίως επειδή φορείς και εταιρείες που αντιδρούν με τον υφιστάμενο σχεδιασμό του εθνικού σχεδίου συχνοτήτων της Ολλανδίας έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Οι προσφυγές τους συζητήθηκαν χθες, αλλά η ολλανδική Δικαιοσύνη εκτιμάται ότι θα εκδώσει την απόφασή της σε τουλάχιστον δύο μήνες, με αποτέλεσμα ο χρόνος προκήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 5G να παραμένει άγνωστος.

Ο δορυφορικός σταθμός των Θερμοπυλών αναμένεται να είναι ο δεύτερος που θα διαθέτει στην Ελλάδα η Inmarsat, έπειτα από εκείνον στη Νεμέα. Η μεταφορά των δραστηριοτήτων της Inmarsat από την Ολλανδία στη χώρα μας μένει να φανεί εάν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει τη δραστηριότητά της στις Θερμοπύλες, «αλλά όχι τους ανθρώπους της». Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, που θα φιλοξενεί δύο δορυφορικούς σταθμούς της Inmarsat, θα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές χώρες για την πολυεθνική εταιρεία.

Από kathimerini.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%