Νέα

Στέλιος Κυμπουρόπουλος στον Lamia Polis: Έτοιμος για τις ευρωεκλογές και τα… σκαλιά της εκκλησίας (video)

today18/02/2024 25

Φόντο
share close

Θετικός, αισιόδοξος, μαχητής, ανατρεπτικός…

Κυρίως δε ανατρεπτικός -κυριολεκτικά- αφού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του κατάφερε, σαν άλλος Στίβεν Χόκινγκ, να ανατρέψει τις δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών που ανακοίνωναν στους γονείς του, μικρό προσδόκιμο επιβίωσης για τον μικρό ΄τους Στέλιο.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος βρέθηκε στο στούντιο του LamiaPolis 87,7 μιλώντας στην Λίλιαν Χαχοπούλου και “συστήθηκε” στους ακροατές, όχι σαν πολιτικός αλλά κυρίως σαν Στέλιος. Ο Στέλιος που 14 μηνών διαγνώσθηκε με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία τύπου ΙΙ και από τότε, έμαθε να μάχεται, να κατακτά νίκες και να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για εκείνον, για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και για κάθε άνθρωπο, αφού όπως λέει “δεν είμαστε ίδιοι αλλά είμαστε ίσοι…”

28 Οκτωβρίου 1999 – Σημαιοφόρος με υψηλό ψυχικό ανάστημα!

Ο πρώτος μαθητής με κινητική αναπηρία που σηκώνει την ελληνική σημαία σε παρέλαση! Οι βαθμοί του στο Γυμνάσιο Κορωπίου αγγίζουν σχεδόν το απόλυτο. 19 και 11/12. Αν και ο 15χρονος Στέλιος έχει αγωνιστεί σκληρά και όλοι αναγνωρίζουν το δίκαιο του, ένας αναχρονιστικός νόμος περί σχολικών παρελάσεων, φαίνεται πως του αφαιρεί το αυτονόητο δικαίωμα. Να παρελάσει ως σημαιοφόρος του σχολείου.
“Εις τα τμήματα των παρελάσεων δέον να μη μετέχουν άτομα έχοντα σωματικά ελαττώματα ή μειονεκτήματα και ουχί άψογον γενικήν εμφάνισιν…” ‘οριζε ο τότε νόμος που τελικά άλλαξε εν μία νυκτί από το αρμόδιο υπουργείο, μετά από πιέσεις μαθητών, δασκάλων, γονέων, της κοινωνίας ολόκληρης που μέσα από τα ΜΜΕ αγκάλιασε τον νεαρό μαθητή και “απαίτησε” να τον δει σημαιοφόρο.

“Αχ σε τι ανάμνηση με γυρίζετε τώρα…” λέει στο μικρόφωνο του LamiaPolis, ξεκινώντας την αφήγηση του για τα συναισθήματα εκείνης της ημέρας που τα πλήθη είχαν συγκεντρωθεί για να τον χειροκροτήσουν με την γαλανόλευκη.

“Μετά την συγκίνηση ακολούθησε βέβαια ένας μικρός πανικός. Κανάλια, κάμερες και δημοσιογράφοι περίμεναν έξω από το σπίτι μου. Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκα…από τις 8 το βράδυ. Δεν ήταν εύκολο να διαχειριστώ όλα αυτά τα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα που χώρεσαν σε μία ημέρα”

Η ιατρική και ο ψυχίατρος

“Δεν ήταν στα όνειρα μου να σπουδάσω ιατρική. Το σκέφτηκα απλά. Εχω άριστους βαθμούς. Μπορώ να σπουδάσω γιατρός. Δεν ήταν και τα καλύτερα μου χρόνια σπουδάζοντας την συγκεκριμένη επιστήμη. Ομως παρέμεινα προσηλωμένος στον στόχο μου. Οταν έφτασε ο καιρός να επιλέξω ειδικότητα και πάλι δεν είχα κάτι στο μυαλό μου. Μέχρι που κάποια στιγμή, αυθόρμητα σκέφτηκα…ψυχιατρική! Και εκεί άρχισα να αγαπώ τον τομέα που διάλεξα. Νομίζω πως οδηγήθηκα τελικά σε αυτή την απόφαση γιατί από μικρός, παρατηρούσα τους ανθρώπους όχι εξωτερικά αλλά εσωτερικά…”

“Μας…κατέστρεψαν οι ταινίες” λέει χαμογελώντας. “Δίνουν μια περίεργη εικόνα για τους ψυχίατρους”

“Στην Ελλάδα θα έλεγα ότι έχει σπάσει το ταμπού της ψυχικής ασθένειας αλλά όχι με ένα δυνατό ΜΠΟΥΜ. Αλλά με ένα μπουμ που ίσα που ακούγεται”

“Εύχομαι να ακούσουν την συνέντευξη όσο γίνεται πιο πολλοί άνθρωποι για να στείλω ένα μήνυμα σχετικά με τα ψυχικά νοσήματα. Ο ψυχίατρος δεν είναι “τρελογιατρός”, ούτε απευθύνεται σε “τρελούς”. Είναι ο επιστήμονας που είτε μέσω ψυχοθεραπείας, είτε με τη βοήθεια φαρμάκων, να βοηθήσει τον εγκέφαλο να κάνει νέες συνδέσεις στα κύτταρα του, ώστε αυτές πλέον να δίνουν τέτοιες εντολές που να κάνουν καλύτερη τη ζωή, τη σχέση με τον εαυτό μας, τη σχέση μας με τους άλλους…”

Ο ρέκορντμαν των Ευρωεκλογών

“Οταν με κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του για να μου προτείνει να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές του 2019 του έθεσα το ζήτημα του προσωπικού βοηθού, για τα άτομα με αναπηρία. Μου απάντησε χωρίς κανέναν δισταγμό πως αυτό θα πρέπει να το θεωρώ δεδομένο. Ετσι κατέβηκα στις εκλογές και μάλιστα όταν είδα ότι συγκέντρωσα ρεκόρ ψήφων…κοιμήθηκα ξανά από τις 8 το βράδυ. Από την έκπληξη και την συγκίνηση δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Το αίτημα πάντως που έθεσα στον πρωθυπουργό έγινε πραγματικότητα και ήδη το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για τα άτομα με αναπηρία, λειτουργεί πιλοτικά. Από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την υλοποίηση του, θα ανοίξει ο δρόμος για να καθιερωθεί σε όλη τη χώρα”

“Μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει από την εποχή που ήμουν μικρότερος και τα άτομα με αναπηρία να έχουν βγει από΄το σπίτι όμως χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα. Η αγωνία των οικογενειών τους είναι τι θα γίνει όταν τα παιδιά τους ολοκληρώσουν το σχολείο και σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα τους δίνουν την ευκαιρία στην πρόσβαση, στη γνώση, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή…”

“Μην νομίζετε πως μόνο στην Ελλάδα επικρατεί η νοοτροπία πως ένας άνθρωπος με αναπηρία υστερεί και δεν μπορεί να φέρει ισάξια αποτελέσματα με ένα αρτιμελές άτομο. Ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο, από τα 700 άτομα μόνο δύο είμαστε οι ευρωβουλευτές με αναπηρία…”

Είδα έναν Δήμαρχο που θέλει να αλλάξει την πόλη

“Την Κυριακή θα συναντηθώ με τους πολίτες της Λαμίας, σήμερα όμως επισκέφθηκα τον πρώτο πολίτη της πόλης σας. Ενθουσιάστηκα με το Δημαρχείο. Με προσβασιμότητα για όλους και ωραίους χώρους. Με την δημοτική αρχή, συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για την πόλη αλλά και για τις ευκαιρίες που δίνουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για έργα και παρεμβάσεις. Στο πρόσωπο του Δημάρχου, είδα τον ενθουσιασμό και την θέληση του να αλλάξει την πόλη, να την οδηγήσει μπροστά…”

Από την επίσκεψη του στο Οικονομικό Επιμελητήριο παρόντος του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα

Ευρωεκλογές 2024

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιούνη, θα γίνουν σε χρόνο μελλοντικό, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος παραμένει σταθερός στο όραμα του να διεκδικήσει μέσω της Ευρωβουλής ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα του και για τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ευρώπη.

“Τώρα που βρίσκομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όνειρό μου είναι να βελτιώνω τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών κάθε μέρα λίγο περισσότερο με τις αποφάσεις που ψηφίζουμε μέσα στην ολομέλεια. Οι αλλαγές που απαιτούνται να συμβούν χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια συντονισμένη από κάθε εμπλεκόμενο”

Το επόμενο όνειρο είναι σκέτος…έρωτας

Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη του και η δημιουργία οικογένειας το επόμενο μεγάλο όνειρό του.

“Η κοπέλα μου, μου δίνει ζωή. Με στηρίζει, με ηρεμεί, με χαλαρώνει. Αν και μου γκρινιάζει καμιά φορά, γιατί είναι τόσες οι υποχρεώσεις που συνεπάγεται η θέση του ευρωβουλευτή που δεν προλαβαίνει να με δει όσο θα ήθελε…” εξομολογείται και τα μάτια του λάμπουν από έρωτα. Οσο για το γάμο; Μετά τις ευρωεκλογές, τα καλύτερα έρχονται…!

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%