Νέα

Πολιτική η κηδεία του Τάσου Χρονά – Ποια η διαδικασία

today30/03/2023 138

Φόντο
share close

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Παρασκευή 31 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στον χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λαμία.

Πένθος στην πόλη της Λαμίας και την Στερεά Ελλάδα από την απώλεια του αγωνιστή της αριστεράς Τάσου Χρονά που έφυγε χθες από κοντά μας σε ηλικία 71 ετών.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Παρασκευή 31 Μάρτη, στις 3 μ.μ., στον χώρο του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λαμία.

Τι είναι η πολιτική κηδεία

Στο άκουσμα της πολιτικής κηδείας που επιλέγουν δημόσια πρόσωπα, πολλοί μένουν με ερωτηματικά, αφού δεν τελείται τόσο συχνά.

Ως πολιτική κηδεία ορίζεται η τελετή αποχαιρετισμού που προηγείται της ταφής ή της αποτέφρωσης και δεν περιλαμβάνει ιεροπραξίες από εκπροσώπους κάποιας θρησκείας ή θρησκευτικού δόγματος. Η εξόδιος ακολουθία δεν τελείται στους ιερούς ναούς, όπως συμβαίνει στη θρησκευτική κηδεία, αλλά πραγματοποιείται συνήθως σε εσωτερικό, εξωτερικό ή υπαίθριο χώρο, συχνά εντός του κοιμητηρίου ή σε μία αίθουσα τελετών (κυρίως στις πόλεις) μετά από συνεννόηση με το γραφείο τελετών της επιλογής των συγγενών.

Πολιτική κηδεία αποτελεί επιλογή του εκλιπόντος ή των συγγενών του για θρησκευτικούς κυρίως λόγους.

Η οργάνωση της πολιτικής κηδείας

Στην Ελλάδα, η οργάνωση της πολιτικής κηδείας είναι παρόμοια με εκείνη της θρησκευτικής τελετής. Η τελετή στην πολιτική κηδεία δεν πραγματοποιείται σε εκκλησία και δεν απαιτούνται ιερείς, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος μπορεί να στολιστεί με άνθη, ανάλογα με την επιθυμία των συγγενών. Υπάρχει, πάντα, η δυνατότητα εκφώνησης επικηδείου, αποχαιρετιστηρίου λόγου από την οικογένεια και τους αγαπημένους ανθρώπους του εκλιπόντος. Οι άνθρωποι που ήταν κοντά στον εκλιπόντα μπορούν να παρευρεθούν στην τελετή, να συλλυπηθούν, ακόμα και να γράψουν τις σκέψεις τους και λίγα λόγια συμπαράστασης στους συγγενείς.

Την αναλαμβάνει το γραφείο τελετών, το οποίο καθοδηγεί την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα του εκλιπόντος σε κάθε βήμα σε αυτήν τη διαδικασία. Όσον αφορά την τελετή, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα συναισθήματα της θλίψης και της απώλειας είναι εξίσου έντονα, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του εκλιπόντος, οπότε και η τελετή της πολιτικής κηδείας πρέπει να διέπεται από σεβασμό, αξιοπρέπεια και διακριτικότητα, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου και των δεσμών που είχε με τους αγαπημένους του.

Ο κατάλογος των πολιτικών κηδειών ξεκινά χρόνια πριν, με αναρίθμητα πολιτικά πρόσωπα, ιδίως από το κόμμα του ΚΚΕ.

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%