Νέα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι 4+1 πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

today11/12/2022 71

Φόντο
share close

Με την προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους ακολουθεί μία σειρά από πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τέλος του χρόνου.

Αναλυτικά, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και μεταξύ 20-23 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πιστώσει τα χρήματα για το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης 2022, το πρασίνισμα και το μπόνους των γεωργών νεαρής ηλικίας, συνολικού ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η πληρωμή της προκαταβολής ύψους 657 εκατ. ευρώ σε περίπου 534.000 δικαιούχους.

Εξισωτική αποζημίωση

Μία ημέρα αργότερα θα ακολουθήσει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 264 εκατ. ευρώ, που κατανέμονται ως εξής:

Υπομέτρο 13.1 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές): 187 εκατ. ευρώ
Υπομέτρο 13.2 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών): 65 εκατ. ευρώ
Υπομέτρο 13.3 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα): 12 εκατ. ευρώ. Βγήκε η πρώτη κατάταξη με τους δικαιούχους εξισωτικής, ενστάσεις από 30 Νοεμβρίου.
Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή «τρέχει» η διαδικασία υποβολής ενστάσεων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Λιπάσματα

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, αλλά και σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στον πρωτογενή τομέα, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει αγορές λιπασμάτων και τα σχετικά παραστατικά έχουν εκδοθεί από 1ης/10/2021 έως και 30/9/2022.

Ζωοτροφές

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές, δικαιούχοι είναι οι κτηνοτρόφοι των κλάδων της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 ευρώ.

Αποζημιώσεις

Αγώνα δρόμου προκειμένου να καταβάλει μέσα στο μήνα αποζημιώσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ κάνει ο ΕΛΓΑ για ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί στις καλλιέργειές από το 2020 έως σήμερα. Οπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τον Ιανουάριο εκτιμάται πως θα πληρωθούν αποζημιώσεις και στις υπόλοιπες καλλιέργειες (ελιές, αμυγδαλιές, καλαμπόκι, σιτάρι, ηλίανθος κ.λπ.), που επίσης υπέστησαν ζημιές-απώλειες την περίοδο του Ιουνίου, αναλόγως και πώς θα φθάνουν τα πορίσματα στον ΕΛΓΑ. Το πακέτο θα αφορά αποζημιώσεις του 2020 που δεν είχαν λάβει αγρότες και δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι, καθώς και ζημιές του 2021 και ζημιές του 2022 ανεξαρτήτου περιοχής.

dikaiologitika.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%