Νέα

Νίκος Αργυρίου: Έφυγε στα 63 του ο γνωστός οινοποιός από το Πολύδροσο Παρνασσού

today28/01/2024 122

Φόντο
share close

Στη θλίψη βυθίστηκε ΞΑΝΑ η Φωκίδα και όλη η Στερεά, στην είδηση της ξαφνικής απώλειας και του επιχειρηματία – οινοποιού Νίκου Αργυρίου, 63 ετών.

Ο πολύ γνωστός επιχειρηματίας από το Πολύδροσο, τα κρασιά του οποίου έχουν κατακτήσει Ελλάδα κι εξωτερικό, «έφυγε» το απόγευμα του Σαββάτου στα 63 του χρόνια, μετά από μετεγχειρητικές επιπλοκές σε Νοσοκομείο των Αθηνών.

Οι συγχωριανοί του συντετριμμένοι τον αποχαιρετούν:

«Ο αγαπημένος παραγωγός Νίκος Αργυρίου δεν είναι πια εδώ… ΕΦΥΓΕ…Μας δίδαξε, μας άνοιξε τους ορίζοντες σε πράγματα και σε τομείς που εμείς “είχαμε νύχτα”. Μας συμβούλευε, νοιαζόταν για το κοινό καλό, για το χωριό του για την τοπική κοινωνία, για τα κρασιά του, την μεγάλη του λατρεία: Το αμπέλι. Έγινε πιο φτωχό δυστυχώς τον χωριό μας η Σουβάλα. Αιώνια σου η μνήμη Νίκο.

Τα συλλυπητήρια μου στην Φανή, την σύζυγο και στα παιδιά του Δέσποινα και Θανάση».

Ο Νίκος Αργυρίου ξεκίνησε το 1997 με την αναβίωση της ποικιλίας Μαυρούδι Αράχωβας με λίγα στρέμματα αρχικά στην Αράχωβα. Τέσσερα χρόνια αργότερα (2001) έφτιαξε το πρώτο οινοποιείο στην Πολύδροσο, έχοντας επεκτείνει τον αμπελώνα στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού σε δύο κομμάτια στις θέσεις Μπράλος και Ανάμερο, φτάνοντας σήμερα τα 300 στρέμματα.

Αυτό του επέτρεψε να εμπλουτίσει την παραγωγή σε ποικιλίες, φτάνοντας να κατακτήσει την ελληνική αγορά και να διεκδικήσει μερίδιο στη διεθνή αγορά.

Σε ένδειξη πένθους η ΔΕ Πολύδροσου, ανέβαλε την Κυριακάτικη εκδήλωση κοπή πίτα

Η αγάπη του Νίκου Αργυρίου για το καλό κρασί και η γνώση του για την αγροτική παραγωγή δημιούργησαν τους πρώτους αμπελώνες το 1998. Το οινοποιείο Αργυρίου δημιουργήθηκε το 2002, όποτε έγινε και η πρώτη οινοποίηση του λευκός και ερυθρός «Έρωχος».

Ο Νίκος Αργυρίου γεννήθηκε στο Πολύδροσο Παρνασσού και η ενασχόληση της οικογένειάς του ήταν τα αγροτοκτηνοτροφικά. Από το 1982 οι δραστηριότητές του αφορούσαν στην καλλιέργεια καπνού αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων και αυτό δείχνει την σχέση του με τη γη και την καλλιέργειά της. Στην απόφαση αυτή συνέβαλαν κατά ένα μεγάλο βαθμό οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής του Παρνασσού, ιδανικές για την καλλιέργεια όχι μόνο Ελληνικών αλλά και διεθνών ποικιλιών που φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Την αγάπη του και το μεράκι του για το κρασί ο οινοπαραγωγός έχει μεταδώσει και στην οικογένειά του, που στηρίζει και αναπτύσσει τις δραστηριότητες του Κτήματος, όπως επίσης και σε όσους συνεργάζονται με το κτήμα.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

“Φροντίζουμε την γη και επιστρέφουμε αυτό που παίρνουμε από την φύση”

Η συνολική έκταση του αμπελώνα σήμερα ανέρχεται στα 300 στρέμματα, που είναι αρκετά για την κάλυψη της ετήσιας ζήτησης σε κρασί αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες. Λόγω των ιδανικών εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, συνιστάται η καλλιέργεια τόσο γηγενών όσο και διεθνών ποικιλιών αμπέλου δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο αμπελώνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού χωρισμένος σε δύο κομμάτια στις θέσεις Μπάλος και Ανάμερο. Tο υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 400-550 μέτρων και τα εδάφη είναι επικλινή με καλές αποστραγγίσεις.

​Ο αμπελώνας ανήκει σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, έτσι η παραγωγή σταφυλιών γίνεται με γνώμονα τον σεβασμό τόσο στον καταναλωτή όσο και στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό ότι το πλήθος των εργασιών στον αμπελώνα, όπως κλάδεμα, κορφολογήματα, ξεφύλλισμα, τρύγος γίνεται χειρονακτικά, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα που είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος.

​Η βιομηχανία οίνου έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις πράσινες επιχειρηματικές πρακτικές. Στο οινοποιείο Αργυρίου εφαρμόζουμε ένα πρότυπο παραγωγής στοχεύοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα με βασική προτεραιότητα το φυσικό περιβάλλον, συμμετέχοντας ενεργά σε σειρά σημαντικών προγραμμάτων που διαμορφώνουν το μέλλον για τη βιομηχανία οίνου.

​Οι βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουμε αφορούν την καλλιέργεια των αμπελιών, την παραγωγή και οινοποίηση.

>

Δέσποινα και Θανάσης Αργυρίου

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινάει από τον Νίκο Αργυρίου τον πατέρα μας, το 1997 όποιος ξεκίνησε να αναβιώνει την τοπική ποικιλία Μαυρούδι Αράχωβας με λίγα στρέμμτα αρχικά στην Αράχωβα και στη συνέχεια στην περιοχή του Μπράλου όπου βρίσκεται τώρα η συνολική έκταση του αμπελώνα μας 300 στερεμάτων.

Το 2001 φτιάχνει ένα σύγχρονο οινοποιείο στο χωριό μας, το Πολύδροσο Παρνασσού και έκτοτε φυτεύει διαφορετικές ποικιλίες τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς.

Το κρασί όπως λέει, δεν είναι υπόθεση μιας γενιάς και γι’ αυτό και εμείς αφού επιστέψαμε στο χωριό μετά τις σπουδές μας συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι και περισσότερη τεχνογνωσία να φτιάχνουμε καλό κρασί.

Με πληροφορίες από kourdistoportocali

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%