Νέα

Νεολαία Παύλιανης: Οχι στο υδροϋλεκτρικό – Ναι στα μικρά μας… θαύματα

today10/01/2024 75

Φόντο
share close

Σημείο αναφοράς για τον τουρισμό όχι μόνο της Λαμίας αλλά και ολόκληρης της Φθιώτιδας, η γραφική Παύλιανη, που τα τελευταία χρόνια κατάφερε να καταρρίψει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, πλημμυρίζοντας τα Σαββατοκύριακα από μικρούς και μεγάλους φίλους της, από όλη την Ελλάδα…

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2022/05/logolamianowsiteneo111.png

Η Παύλιανη, χάρη στις προσπάθειες των τοπικών αρχών αλλά και της τοπικής κοινωνίας, με τους νέους της γεμάτους φαντασία και όρεξη για δημιουργία, έγινε το παραμυθένιο σκηνικό που αγάπησαν οι απανταχού επισκέπτες της…

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2022/05/logolamianowsiteneo111.png

Η κατασκευή του υδροϋηλεκτρικού εργοστασίου που θα αλλοιώσει τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος, η “απόβαση” των μεγάλων μηχανημάτων έργων στο χωριό και οι τεράστιοι σωλήνες που παρατάχθηκαν από τους κατασκευαστές, δεν κάμπτουν την αντίδραση των κατοίκων της Παύλιανης που κατάφεραν να σταματήσουν προσωρινά τα έργα, τουλάχιστον έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων από την Δικαιοσύνη, στην οποία έχουν προσφύγει.

Ταυτόχρονα όμως με το δικαστικό αγώνα, οι νέοι της Παύλιανης δεν χάνουν τον εθελοντισμό και την αισιοδοξία τους και συνεχίζουν να δημιουργούν νέα μικρά θαύματα στο πανέμορφο χωριό τους.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2022/05/logolamianowsiteneo111.png

Η ανακοίνωση της Νεολαίας Παύλιανης

Αν είσαι νέος-α του χωριού και δεν έχεις υπογράψει στείλε ΠΜ)

🔔Σήμερα, 10 Ιανουαρίου 2024, λίγες μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τη σωτηρία της Παύλιανης από την κατασκευή μικρού Υδροηλεκτρικού σταθμού, ως νεολαία του χωριού θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο έργο και να καλέσουμε τη δικαιοσύνη και την πολιτεία να σταθεί στο πλευρό μας αναλογιζόμενη τα συμφέροντα του συνόλου και όχι του ενός.

🌲Η Παύλιανη για εμάς δεν είναι απλά ένα όμορφο χωριό σε καταπράσινο τοπίο με πλούσια βιοποικιλότητα που έτυχε να έχει πολύ τουρισμό. Η αύξηση του τουρισμού στο χωριό οφείλεται και στη μοναδικότητα που έχει η Παύλιανη ως ένας τόπος που οι κάτοικοί του, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, οραματιστήκαμε, ονειρευτήκαμε και κατ’ επέκταση δημιουργήσαμε.

🎨Τα τελευταία χρόνια, οι τοίχοι και οι κοινόχρηστοι χώροι του χωριού μας έγιναν καμβάδες, στολισμένοι με σχέδια, μηνύματα και ιδέες που μιλούν για τη δημιουργικότητα και τη ζωντάνια της κοινότητάς μας. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, έχουμε αφιερώσει αμέτρητες ώρες εθελοντισμού για να καθαρίζουμε το χωριό, να επισκευάζουμε και να κατασκευάζουμε και να κινητοποιούμε κατοίκους, επαγγελματίες και φορείς να αγκαλιάσουν τα εγχειρήματά μας. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είμαστε αυτοί που διοργανώνουμε φεστιβάλ που φέρνουν 2,000 επισκέπτες στο χωριό ενώ οι δημιουργίες μας προσελκύουν τουρίστες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

📈Η ανάπτυξη λόγω αυτού είναι τεράστια με νέες τουριστικές μονάδες και καταστήματα εστίασης να ανοίγουν καθημερινά και όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, σε ένα χωριό που πριν από 15 χρόνια φιλοξενούσε μόνιμα μόνο τους παππούδες των γονιών μας.

✒️Πριν 15 χρόνια σχεδιάστηκε και υποβλήθηκε ένας μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός. Ας αναλογιστούμε τι έχει αλλάξει αυτά τα 15 χρόνια. Κάτι που από το τότε φάνταζε προβληματικό και ανούσιο για την κοινότητα, σήμερα μοιάζει καταστροφικό. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κατανόησή μας για τη φύση, οι κοινωνικές μας αξίες και η τεχνολογία που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν όλα εξελιχθεί. Δεν είναι τυχαίο που 150 από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις (NO MORE NEW HYDROPOWER IN EUROPE: A MANIFESTO, 2020) μιλούν για τερματισμό της κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η περαιτέρω συμβολή τους στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ήταν πενιχρή, αλλά η επίπτωσή τους στη βιοποικιλότητα των γλυκών υδάτων και στις τοπικές κοινότητες είναι τεράστια.

💪🏼Καθώς βρισκόμαστε στο χείλος μιας πιθανής αλλαγής, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλογιστούμε τον βαθύ αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο έργο στο χωριό μας και, πιο συγκεκριμένα, στα δικαιώματα και τις φιλοδοξίες των κατοίκων και κυρίως της Νεολαίας. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να βρεθούμε μπροστά σε μία ακόμα καταστροφή που θα αφήσει πίσω της ΑΛΛΟ ΕΝΑ αποτυχημένο, εγκαταλελειμμένο τσιμεντένιο δημιούργημα μόνο και μόνο για το συμφέρων ενός επενδυτή και των υπόδουλών του. ΩΣ ΕΔΩ! Μπορεί να μοιάζουμε αδύναμοι χωρίς ιδιοκτησίες στο όνομά μας και χρήματα για να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα αλλά η φωνή μας είναι ΔΥΝΑΤΗ και οι πράξεις μας, έχουν αποδειχτεί σωτήριες για αυτό τον τόπο.

🤝Ας σταθούμε μαζί υπερασπιζόμενοι την κληρονομιά της Παύλιανης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον του χωριού μας με τρόπο που να σέβεται τη μοναδική μας ταυτότητα, να προστατεύει τα φυσικά μας θαύματα και να ενδυναμώνει τις φιλοδοξίες μας!

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2022/05/logolamianowsiteneo111.png
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2022/05/logolamianowsiteneo111.png
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2022/05/logolamianowsiteneo111.png
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2022/05/logolamianowsiteneo111.png
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2022/05/logolamianowsiteneo111.png

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%