Νέα

Νέα Μαγνησία Λαμίας: Επίσκεψη Μνήμης από τους μαθητές του 1ου δημοτικού Σχολείου

today22/01/2023 68

Φόντο
share close

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, ο Σύλλογος μας υποδέχτηκε στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του, το πρωί της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου 2023 τους μαθητές της ΣΤ τάξης και τις δασκάλες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, Γαλανέϊκα.

Στόχος και σκοπός, η διατήρηση και μεταλαμπάδευση της Μικρασιατικής ιδέας και Μνήμης, στις νεότερες γενιές των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, διηγήθηκε γραμμένη σαν παραμύθι για παιδιά, την ιστορία των Πατρίδων της Ανατολής, από τη δόξα έως την καταστροφή τους.

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για παιδιά, με αναφορά στην Μικρασιατική έξοδο.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν σε βίντεο μαρτυρίες πρώτης γενιάς Μικρασιατών, που έζησαν την καταστροφή και ζωντανά τη Μικρασιάτισα δεύτερης γενιάς Ελένη Κατόπη, που βίωσε την προσφυγιά>.

Τα παιδιά περιηγηθήκαν του χώρου, είδαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες και κάποια κειμήλια ιερά, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες  πρόγονοι.

Στους δασκάλους δόθηκε το Λεύκωμα με τα πρόσωπα και την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων πρώτης γενιάς, που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος το 1999 και τμήματα από την έρευνα για την γέννηση του συνοικισμού της Νέας Μαγνησίας με τίτλο <Μια νέα πατρίδα γεννιέται> της Βίκυς Μακρή, για να αντλήσουν στοιχεία για τις εργασίες τους.

Τα παιδιά ήταν εξαιρετικοί ακροατές. Εντυπωσίασαν για την   προσοχή και το ενδιαφέρον τους. Εύγε στο σχολείο και στους δασκάλους.

Ευχαριστούμε που μας  έδωσαν άλλη μια φορά την ευκαιρία να συνδαυλίσουμε την Ιερή Μνήμη των Μικρασιατών Προγόνων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  την επιχείρηση  εστίασης  “Αμάλθεια”  Gatering  για την ευγενική παραχώρηση  των καθισμάτων και ιδιαίτερα την κύρια Ιουλία Δραχτίδη για την συνολική της βοήθεια .

Ο πρόεδρος       Χρήστος Μακρής

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%