Νέα

Με δονήσεις θα αλλάξουμε χρονιά: Κανένας δεν μπορεί να πει αν είναι ο κύριος σεισμός στην Εύβοια λέει ο Παπαζάχος

today28/12/2022 25

Φόντο
share close

Με δονήσεις θα αλλάξουμε χρονιά!

«Οι κάτοικοι θα αλλάξουν χρονιά με σεισμούς», λέει, μιλώντας στο newsit.gr ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια στην περιοχή των Ψαχνών. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ προαναγγέλλει ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα.

Ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος επισημαίνει μέσω του newsit.gr, ότι ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ προέρχεται από «το ρήγμα των Ψαχνών, ένα γνωστό κανονικό ρήγμα, το οποίο έχει δώσει δραστηριότητα στο πρόσφατο παρελθόν με ακολουθίες χωρίς κάποιον πολύ ισχυρό σεισμό αλλά με ακολουθίες που ταλαιπώρησαν για μεγάλο διάστημα τους κατοίκους, π.χ. το 2008. Έδωσε σήμερα (σ.σ. 28.12.2022) έναν σεισμό της τάξεως των 4,9 βαθμών, περίπου 5χλμ. ανατολικά από τα Ψαχνά. Είναι μία περιοχή γνωστή, προφανώς και έχει γίνει πολύ έντονα αισθητός, πιθανότατα ίσως έχει δημιουργήσει κάποιες βλάβες σε κάποια παλαιότερα κτίρια στην περιοχή αλλά δεν έχω εικόνα. Συνήθως τέτοιοι σεισμοί έχουν κάποιες επιπτώσεις στα παλιότερα κτίρια από την εμπειρία από προηγούμενους σεισμούς».

Σεισμός στην Εύβοια – Παπαζάχος: Δεν αποκλείουμε μεγαλύτερη δόνηση

Στην ερώτηση του newsit.gr εάν ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Εύβοια είναι ο κύριος σεισμός, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ απαντά «δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος να το πει αυτό το πράγμα γιατί το συγκεκριμένο ρήγμα σαν γεωμετρία είναι γνωστό και χαρτογραφημένο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Αλλά και ένας παρόμοιος σεισμός ή και μικρότερος, μπορεί να γίνει 4,5 λίγο πιο επιφανειακά, σε επιφανειακό κομμάτι του ρήγματος και τοπικά να κάνει βλάβες».

Μάλιστα επισήμανε ότι μερικοί σεισμοί που πιθανώς σημειωθούν στην περιοχή του ρήγματος, θα γίνουν αισθητοί και στην Αττική. «Συνεπώς αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι θα αλλάξουν χρονιά με σεισμούς, οι οποίοι θα είναι έντονα αισθητοί, οι δε μεγαλύτεροι από αυτούς θα αισθητοί και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τους σεισμούς των 4 και 4,5 Ρίχτερ θα τα καταλαβαίνετε στην Αθήνα καλά».

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα – Αναστασία Σταματοπούλου

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%