Νέα

Μαρκόπουλος : Κυβέρνηση και Σπανός επέτρεψαν χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων στο Σχηματάρι

today29/12/2022 19

Φόντο
share close

Μία ακόμη σοβαρή ήττα ήρθε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και προσωπικά για τον Φάνη Σπανό, από την κυβέρνηση.

Εκδόθηκε θετική απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους ενός ΧΥΤΒΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων) στον δήμο Τανάγρας σε απόσταση 350 μέτρων από αυτοκινητόδρομο και κατοικημένη περιοχή, λιγότερο από 3 km από το αεροδρόμιο της Τανάγρας και πολύ κοντά στην Κοινότητα Τανάγρας.

Είναι απόλυτα σαφές ότι ο κ. Σπανός γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες και η αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Φεβρουάριος 2022) ήταν μόνο γνωμοδοτική και χωρίς ουσία. Δηλαδή η Περιφέρεια ακολούθησε τον γνωστό δρόμο του «αρνούμαι την πρόταση αλλά δεν ασχολούμαι καθόλου». Η αλήθεια ωστόσο είναι η εξής: Ο κ. Σπανός είχε ενημερωθεί πλήρως ότι η επένδυση δεν θα γινόταν στο εσωτερικό του ΒΙΟΠΑ όπως αρχικά υπήρχε δέσμευση. Ο κ. Σπανός αρνήθηκε να βάλει όρο τα βιομηχανικά απόβλητα να αφορούν αποκλειστικά όσα παράγονται στην άτυπη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων ή έστω στην Στερεά, ενώ του προτάθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Σπανός δεν ασχολήθηκε καθόλου με την τοποθεσία ούτε αντιπρότεινε κάτι άλλο. Ο κ. Σπανός με την στάση του επέτρεψε να συμβεί το εξής μοιραίο: O XYTΒA να έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται βιομηχανικά απόβλητα ακόμα και εισαγωγής από τρίτες χώρες (εκτός βέβαια Αττικής και λοιπής Ελλάδας), να λειτουργεί χωρίς την συμμετοχή της Περιφέρειας στην επιτήρηση λειτουργίας και βέβαια να λειτουργεί δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.

Κι όλο αυτό να ανήκει στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας, με την υπογραφή της κυβέρνησης, η οποία δεν δίνει καμία σημασία ούτε στον Δήμαρχο ούτε στον Περιφερειάρχη, σαν να τους έχει υπό απόλυτο έλεγχο, ή σαν να μην τους λογαριάζει όπως και τους κατοίκους.
Η θέση του συνδυασμού «Στερεά Περιφέρεια» είναι πολύ συγκεκριμένη: Ναι πρέπει να γίνει ΧΥΤΒΑ ώστε να μην διασπείρουμε τα βιομηχανικά απόβλητα ανεξέλεγκτα και να μην πληρώνει η χώρα μηνιαίο πρόστιμο στην Ε.Ε., αλλά να γίνει σε απόσταση εξαιρετικά μακρινή από οδικό ή αγροτικό ιστό και βέβαια να μην είναι μία χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων έξω από όσα παράγει η άτυπη βιομηχανική ζώνη.

Είναι μεγάλη καταστροφή για τις επόμενες γενιές αν επιτρέψουμε να γίνουμε τριτοκοσμικό νεκροταφείο των βιομηχανικών αποβλήτων των Βαλκανίων.

Written by: Lamiapolis

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο

Στόχος το "τρίποντο"! Οι εκλεκτοί του Παντελίδη για την μάχη με τα Γιάννενα!

Νέα

Στόχος το “τρίποντο”! Οι εκλεκτοί του Παντελίδη για την μάχη με τα Γιάννενα!

Ενα κομβικής σημασίας παιχνίδι για τη συνέχεια του πρωταθλήματος δίνει το απόγευμα της Πέμπτης του ΠΑΣ Λαμία με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννενα στο δημοτικό αθλητικό κέντρο Αθανάσιος Διάκος. Οι “κυανόλευκοι” οι οποίοι τα τελευταία δύο 24ωρα ολοκλήρωσαν και δύο μεταγραφές του Ρούμπεν Μαρτίνεθ και του Νίκου Βέργου θα κυνηγήσουν τους τρεις βαθμούς της νίκης για να πάρουν βαθμολογική ανάσα για την συνέχεια. Η προετοιμασία της Λαμίας, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 28/12 […]

today29/12/2022 26

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%