Νέα

Λαμία: “Ζούμε καταστάσεις χάους – Στον αέρα οι σπουδές μας – Ακατάλληλα τα κτίρια” – Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές

today03/10/2023 125 1

Φόντο
share close

Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τη Λαμία, που έδωσαν συνέντευξη τύπου σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στην κοινή γνώμη τα προβλήματα τους αλλά και να “εισακουστούν” από τους αρμόδιους, αφού παρά τα συνεχή ερωτήματα τους, δεν έχουν λάβει, καμία απάντηση.

Αρκετά πια, ο κόμπος έφτασε στο χτένι, τόνισε ο εκπρόσωπος των φοιτητών Νάσος Σάλτας αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Εδώ και σχεδόν 1 μήνα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Λαμίας στη προσπάθεια μας να φέρουμε εις πέρας την εξεταστική του Σεπτέμβρη , ήρθαμε και συνεχίζουμε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από σοβαρά εμπόδια τα οποία μας κάνουν να βιώνουμε μιας μεγάλης διάρκειας ,τραγική κατάσταση:

1. Διαδοχικές αναβολές της εξεταστικής, σε όλα τα τμήματα, κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν δοθούν μαθήματα.

2. Servers και ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Πανεπιστημίου μόνιμα πεσμένες για πολλές ημέρες δημιουργώντας έτσι ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα στο διάβασμα των φοιτητών καθώς εκεί βρίσκονται αναρτημένες οι ύλες και οι σημειώσεις των μαθημάτων.

3. Καμία απολύτως ενημέρωση και μνεία για τους συναδέλφους μας που κατάγονται από την περιοχή της Θεσσαλίας και έζησαν από πρώτο χέρι τη καταστροφή.

4. Κανένα απολύτως μέτρο έτσι ώστε ΟΛΟΙ οι φοιτητές να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εξ’αποστάσεως εξεταστική διαδικασία.

5. Καμία απολύτως ενημέρωση για τα μαθήματα που τελευταία στιγμή χαθήκαν, πλήρη ανυπαρξία σχεδιασμού για τους όρους έναρξης του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου (πότε, σε ποιές αίθουσες, με ποιον τρόπο) το οποίο έχει ήδη πάει πίσω ένα μήνα, καμία ενημέρωση για την κατάσταση των κτιρίων : τι φθορές προκλήθηκαν, με τι ρυθμό εξελίσσεται η διαδικασία αποκατάστασης, πότε θα είναι έτοιμο και ασφαλές το Πανεπιστήμιο να φιλοξενήσει ξανά τους φοιτητές του.

ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ! Ο κόμπος έφτασε στο χτένι!

Οι καταστάσεις χάους που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε οι φοιτητές της Λαμίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Δεν γίνεται να γινόμαστε ξανά και ξανά στο ίδιο έργο θεατές! Δε μπορεί να πεί κανείς οτι δεν γνώριζε για τη κακοκαιρία, άλλωστε οι επιστήμονες προειδοποιούσαν. Δεν έκαναν όμως το παραμικρό , με αποτέλεσμα να αποδειχθούν για ακόμη μια φορά ,το Πανεπιστήμιο αλλά και συνολικά η πόλη στην οποία σπουδάζουμε, ανοχύρωτη.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δε μπορούμε να ξεχάσουμε όταν μόλις πριν δύο χρόνια με τις μεγάλες καταστροφές που έπληξαν το χωριό Κόμμα, τα περίχωρα του Πανεπιστημίου μας είχαν μετατραπεί σε πλωτούς κάμπους ενώ οι χώροι της Σχολής είχαν γεμίσει λάσπες. Δε μπορούμε ακόμα να ξεχάσουμε όταν μόλις πέρσι οι φοιτητές της Πληροφορικής δίναν μάθημα με τους φακούς αφού είχε πέσει το ρεύμα στο μεγάλο αμφιθέατρο, ενώ έσταζε νερό στα κεφάλια μας.

Από το 2021 προειδοποιούσαμε οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με τόσες ανακοινώσεις προκειμένου να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης. Ωστόσο αποδείχτηκε και αποδεικνύεται ότι οι προτεραιότητές τους είναι άλλες ενώ οι σπουδές μας λογαριάζονται ως κόστος.

Γιατί όπου θέλουν μια χαρά γρήγοροι και ικανοί είναι. Γιατί την ίδια στιγμή που δεν παίρνουν κανέναν μέτρο πρόληψης και ενημέρωσης, μέσα σε ένα βράδυ ξέρουν να αυξάνουν το κόστος σίτισης των φοιτητών από 2,30 σε 3,50 ! Στο να υλοποιούν τον νόμο Κεραμέως που βάζει χέρι κανονικά στις δημοκρατικές, μαζικές και ζωντανές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων μια χαρά ταχύτατοι είναι. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα με τους αγώνες τους ,τον έχουν απορρίψει και τον έχουν πετάξει στα σκουπίδια!

Οι σχεδιασμοί και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης , των Δήμων και της Περιφέρειας φαίνονται καθαρά από την χρόνια υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων (%……..)

Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός οτι σε μία πόλη σαν τη Λαμία, όπου κάθε χρόνο σπουδάζουν τουλάχιστον 2.000 φοιτητές , δεν υπάρχει, όχι μόνο δείγμα φοιτητικής εστίας, αλλά ούτε το παραμικρό σχέδιο ανέγερσης φοιτητικών εστιών με χρονοδιάγραμμα , οι οποίες θα λειτουργούν χωρίς ΣΔΙΤ και οικονομικά κριτήρια. Κι ενώ λοιπόν η ακρίβεια χτυπάει κόκκινο και το εισόδημα κάθε λαϊκής οικογένειας τσακίζεται συνεχώς, οι φοιτητές και οι οικογένειές μας καλούμαστε κάθε μήνα να μετράμε τα κουκιά , προκειμένου να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και να πάρουμε το πτυχίο μας.

Για αυτό το λόγο κι’ όλας, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών στη πόλη μας, που παράλληλα με τις σπουδές του αναγκάζεται να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ ενώ άλλοι τα παρατάνε και γυρνάνε στις πόλεις τους!

H εκπρόσωπος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας τόνισε:

Oι τελευταίες εξελίξεις και με τις κακοκαιρίες, δημιούργησαν μια παραπέρα χαοτική κατάσταση και στο Τμήμα μας. Συγκεκριμένα, διπλή αναβολή της εξεταστικής, μη έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών για τις νέες ημερομηνίες ώστε να μπορέσουν να παραβρεθούν, προβλήματα της ιστοσελίδας και της εφαρμογής κ.α.

Η ουσία είναι οτι το Πανεπιστήμιο υπολειτουργεί. Με την πρώτη βροχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γίνονται χειρότερα. Οι σπουδές μας και οι κόποι μας είναι στον αέρα και δυστυχώς δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μην αποκλειστεί κανείς απο την εξεταστική. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα – ούτε καν αντιπλημμυρικής προστασίας. Δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται πραγματικά οι εγκαταστάσεις μας, στις οποίες παρολ’ αυτά καλούμαστε να εξεταστούμε – όσοι μπορέσαμε τουλάχιστον να προσέλθουμε.

Οι φοιτητές του τμήματος ΣΘΕ:

· Στην Λαμία των άνω των 2.500 φοιτητών δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο φοιτητικής εστίας .

· Τα εισοδηματικά κριτήρια για το δικαίωμα δωρεάν σίτισης και του στεγαστικού επιδόματος είναι στην πραγματικότητα διαγωνισμοί φτώχειας, την ίδια ώρα που οι τιμές στα τρόφιμα και στα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί. Είναι χαρακτηριστικό οτι δωρεάν σίτιση δεν δικαιούνται τουλάχιστον τα 2/3 των φοιτητών που σπουδάζουν στη Λαμία (!).

· Η μετακίνηση δεν έιναι δωρεάν και την πληρώνουμε χρυσή, ειδικά όταν ένας φοιτητής χρησιμοποιεί την συγκοινωνία πάνω από δύο φορές την ημέρα, ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματα και τα εργαστήρια.

Επισημαίνουμε οτι μέσα σε όλα αυτά, αυξήθηκε και το κόστος σίτισης για τους μη δικαιούχους από 2,30 σε 3,50 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2024 (!)

Με απλά μαθηματικά, το ποσό που θα αναγκάζεται να πληρώνει ένας φοιτητής μόνο για τη σίτιση και μετακίνησή του, ανέρχεται τουλάχιστον στα 140 ευρώ μηνιαία!!! Αν προσθέσουμε και το ενοίκιο και τα υπόλοιπα έξοδα του σπιτιού, μιλάμε το λιγότερο για έναν κανονικότατο μισθό!

Κυβέρνηση, Δημοτικές αρχές και Περιφέρεια, γνωρίζουν πλήρως τα ζητήματα και δεν έχουν πάρει ούτε ενα μέτρο. Τελευταία, συνεχώς διατυμπανίζουν πως έχουν και την λύση στο πρόβλημα της στέγασης. Αφού “ανακάλυψαν τη βαρύτητα” πριν 3 χρόνια – οτι δεν υπάρχει φοιτητική εστία στη Λαμία – κάνουν λόγο για ανέγερση εστιών μέσω ΣΔΙΤ – εστία με ενοίκιο δηλαδή, παρουσιάζοντας μάλιστα το μέτρο αυτό ως καινοτομία (!). Μάλιστα μιλάνε για ένα “Πανεπιστημιακό Campus” το οποίο περισσότερο θα αξιοποιείται ως εισπρακτικός μηχανισμός που θα εκμεταλλεύεται τις σπουδές των φοιτητών τόσο απο τη Λαμία, όσο και απο το Εξωτερικό.

Για άλλη μια φορά δηλαδή, βρίσκονται απέναντι στο αίτημα των φοιτητών της πόλης όλα αυτά τα χρόνια για ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στη Λαμία, στο ύψος των αναγκών, με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για τους εστιακούς φοιτητές.

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%