Νέα

Λαμία: Τίμησαν και φέτος τον Άγιο Μάρκο – Το πανέμορφο εκκλησάκι και η ιστορία του

today08/05/2024 71

Φόντο
share close
Ολόλευκο και γραφικό μέσα στην απλότητα του, το όμορφο ξωκκλήσι του Αγίου Ευαγγελιστή Μάρκου, “χαμένο” μέσα στο καταπράσινο τοπίο που το περιβάλλει -άγνωστο ίσως ακόμη στους περισσότερους- αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο θρησκευτικής λατρείας για τους κατοίκους του Σταυρού. Και φέτος, τήρησαν πιστά την παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά, και τίμησαν τον Άγιο με εσπερινό και Θεία Λειτουργία, στο εκκλησάκι του…

Το εκκλησάκι μετρά σήμερα 130 χρόνια ιστορίας. Μιας ιστορίας που συνοδεύεται από παλιές διηγήσεις που περνούν από γενιά σε γενιά.

Στον εσπερινό παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάκης Πρέντζας

Χτίστηκε το 1895 από την οικογένεια του Δημητρίου Καραναστάση και την οικογένεια Τσουνάτσου, με τους οποίους είχαν κουμπαριά.

Αφιερώθηκε στον Άγιο Ευαγγελιστή Μάρκο γιατί σύμφωνα με τις διηγήσεις που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, ένα μέλος της οικογένειας είχε ονειρευτεί την εικόνα του Αγίου. Όνειρο σημαδιακό που τους οδήγησε στην απόφαση να σκάψουν και να χτίσουν σε εκείνο το σημείο, ένα μικρό ξωκκλήσι αφιερωμένο στην χάρη του.

Ίσως, λένε οι εικασίες, να προϋπήρχε τον περασμένο αιώνα στο ίδιο μέρος και κάποιο κατάλοιπο της Φραγκοκρατίας που να ήταν αφιερωμένο στον Ευαγγελιστή Μάρκο, μιας και τα Άγια Λείψανα του μεταφέρθηκαν από Βενετσιάνους στη Βενετία και τοποθετήθηκαν σε έναν μεγάλο Ναό που χτίστηκε προς τιμήν του.

Όπως και να έχει, από το 1895 μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής του Σταυρού, τιμούν τον Άγιο Ευαγγελιστή Μάρκο κάθε χρόνο με Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.

Η παράδοση δεν σταμάτησε ούτε όταν το 1980, ο καταστροφικός σεισμός, έπληξε και το ξωκλήσι.  Ο τότε γραμματέας της Κοινότητας Σταυρού ο αείμνηστος Αθανάσιος Καραναστάσης  συγκέντρωνε  τα χρήματα  των πιστών που άφηναν στον ναό  και με τα χρήματα αυτά αλλά και πολύ προσωπική εργασία σιγά  σιγά ο ναός ξαναστήθηκε,  στο ίδιο καταπράσινο τοπίο δίπλα στις πηγές που υδροδοτούσαν τον Σταυρό.

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%