Νέα

Λαμία: Νέα παράταση στον προσωπικό γιατρό – Χωρίς καμία ποινή έως την 1η Απριλίου!

today14/12/2022 46

Φόντο
share close

Σύμφωνα με την ΚΥΑ δίνεται παράταση μέχρι και την 1η Απριλίου για τη μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό» – Η κίνηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες που δεν βρίσκουν γιατρό.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  που προβλέπει την επίσημη παράταση στην εφαρμογή των ποινών (αντικινήτρων) για τη μη εγγραφή στον «Προσωπικό Γιατρό»  από την 1η Απριλίου 2023. Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα το «πάγωμα» της εφαρμογής των ποινών για τους πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι, η ενεργοποίηση των οποίων ήταν προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Δεδομένου ότι οι εγγραφές έχουν σχεδόν καλύψει την τρέχουσα διαθεσιμότητα του συστήματος σε προσωπικούς γιατρούς, σε περιοχές όπως η Αττική, η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες που μπορεί μεν να είναι πρόθυμοι να εγγραφούν, αλλά δεν βρίσκουν γιατρό. Είναι ενδεικτικό ότι σε ποσοστά που φτάνουν και το 48% των πολιτών δεν έχει κάνει ακόμη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έως τώρα έχουν εγγραφεί στο σύστημα 4.700.000 πολίτες και 3.400 γιατροί.

Ποιες είναι οι «ποινές»

Τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Οι ποινές προβλέπουν πως όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Από 1η Απριλίου, όμως, τα ανωτέρω πρόστιμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, προσαυξάνονται αρχικά κατά ποσοστό 10% επιπλέον.

Παράλληλα, όσοι εγγραφούν στο σύστημα θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

reader.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%