Νέα

Λαμία: Η… μπάλα στην εξέδρα και τα αναπάντητα ερωτήματα για ΦΟΔΣΑ, “ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ” (video)

today26/01/2023 38

Φόντο
share close

Δεν μας έκανε ιδιαίτερα σοφούς η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα “Λάμπρος Παπαδήμας”.

Σε ένα δημοτικό συμβούλιο όπου υποτίθεται θα συζητιόταν το θέμα της διαχείρησης των απορριμάτων και θα ριχνόταν άπλετο φως στην υπόθεση των “Αμφικτιονιών”, η αλήθεια είναι πως δεν γίναμε σοφότεροι, επειδή αρχικά η αντιπολίτευση ζήτησε… αναβολή της έκτακτης σύγκλησης για το θέμα των “σκουπιδιών”, (μιας συνεδρίασης που ζήτησε η ίδια) μιας και δεν παραβρέθηκε στο σημείο ο γενικός διευθυντής του ΦΟΔΣΑ κ. Τσοκανής ή κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες προκειμένου να δώσουν απαντήσεις.

Όσο για το λόγο που δεν βρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο γενικός διεθυντής του ΦΟΔΣΑ, δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση απλά το ότι θα πρέπει να… κληθεί μέσω του φορέα. Όπως σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι βέβαια, μιλάμε για έναν φορέα όπου πρόεδρος είναι… ο δήμαρχος Λαμιέων. Θα έπρεπε δηλαδή ο δήμαρχος Λαμιέων- πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ να συγκαλέσει Δ.Σ στον φορέα προκειμένου εκείνο να αποφασίσει την παρουσία του γενικού διευθυντή στο δημοτικό συμβούλιο. Θα έπρεπε δηλαδή ο… δήμαρχος Λαμιέων να το μεταβιβάσει στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ! Τώρα γιατί αυτό δεν έγινε. Αυτό είναι ένα ερώτημα για το οποίο δεν δόθηκε απάντηση.

Από εκεί και πέρα και από την στιγμή που μπλέξαμε τα νομικά θέματα με τους νόμους, τα άρθρα, και τα υποθέματα οι δημοτικοί σύμβουλοι έχασαν την μπάλα και επί της ουσίας χάθηκαν στην μετάφραση. Σχετικά με την ενημέρωση που είχε ζητηθεί για τις “ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ”, αυτή ήρθε, από τον δήμαρχο Λαμιέων και μάλιστα λίγο πριν την ενημέρωση μοιράστηκε και η παρουσίαση στους δημοτικούς συμβούλους. Αυτό για το οποίο σύσσωμη διαμαρτυρήθηκε η αντιπολίτευση είναι πως δεν είχε το χρόνο, μιας και δεν είχε στα χέρια της τα στοιχεία να τα μελετήσει και να θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα. Επίσης η αντιπολίτευση ζήτησε το θέμα “ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ” να θεματοποιηθεί και να έρθει σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν μελετήσει σε βάθος τι συμβαίνει στον Αναπτυξιακό οργανισμό.

Στην τοποθέτηση του – παρουσίαση του για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “Αμφικτυονίες” ο δήμαρχος Λαμιέων σημείωσε: “Έχουμε έναν οργανισμό που στα δύο χρόνια λειτουργίας του κράτησε ανέπαφο το μετοχικό κεφάλαιο και τον καταστήσαμε βιώσιμο. Είναι μάλιστα ο μοναδικός αναπτυξιακός οργανισμός που έχει στελέχη του δημοσίου” μάλιστα όπως σημειώθηκε τον πρώτο χρόνο ο οργανισμός μπήκε μέσα ενώ πέρυσι εμφάνισε κέρδος 5.000 ευρώ και ο προυπολογισμός για το 2023 αναφέρει έσοδα 220.000 ευρώ που θα έρθουν μέσω… ΠΕΛ. Επίσης αναφέρθηκε ότι έχουν συναφθεί 164 συμβάσεις μίσθωσης έργου που εγκρίνονται από τριμελή επιτροπή ενώ έχουν υπάρξει μόνο 4 ενστάσεις. Σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών των στελεχών όπως και των απασχολούμενων με συμβάσεις έργου είναι κάτω των 980 ευρώ.

Στο σημείο εκείνο βέβαια η κ. Αργύρη είπε πως δικαιολογείται άλλοι να παίρνουν 1.700 ευρώ και άλλοι πολύ χαμηλότερα για να βγαίνει αυτός ο μέσος όρος…

Γ. Ρούλιας – Β. Αργύρη : “Καμία απάντηση… – ο δήμαρχος απάντησε επιλεκτικά στα ερωτήματα”

“Ο δήμος λειτουργούσε με 275 εργαζόμενους και τώρα απασχολεί 350. Ισοσκελίζουμε τον αναπτυξιακό ίσα βάρκα γυαλό αλλά ο δήμος έχει χάσει 3,5 εκατομύρια συν το μετοχικό κεφάλαιο. Έχουμε αιμοραγγήσει δύο φορές, μια με το μετοχικό κεφάλαιο και μια με τις προγραμματικές συμβάσεις” είπε ο Γιάννης Ρούλιας που αντικατέστησε τον Νίκο Σταυρογιάννη που απουσίαζε για λόγους υγείας. Μάλιστα ο κ. Ρούλιας όπως και η κ. Αργύρη επισήμαναν προς τον δήμαρχο ότι από τις ερωτήσεις που έγιναν από τον συνδυασμό τους… καμία δεν απαντήθηκε ζητώντας “θεματοποίηση” των Αμφικτιονιών σε επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. “Ο δήμαρχος απάντησε επιλεκτικά στα ερωτήματα. Κέρδος είναι αυτό που χάνει ο δήμος από το ταμείο; Το ταμείο των Αμφικτυονιών έχει λεφτά που βγήκαν από το ταμείο του δήμου. Επιλογή είναι αυτό;” είπε μεταξύ άλλων η κ. Αργύρη.

Θ. Στάϊκος : Δεν είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόταν οι Αμφικτυονίες

“Πιστεύω στην ιδωτική πρωτοβουλία αλλά εδώ υπάρχουν λεφτά δικά μας από την έμμεση και άμεση φορολογία που καλείται να διαχειριστεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού, μπορούσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες αυτές στον δήμο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόταν οι Αμφικτυονίες για όλα αυτά” είπε ο Θωμάς Στάικος και σημείωσε ότι δεν υπήρξε ειδική συνεδρίαση αλλά ούτε και δόθηκε χρόνος στους συμβούλους να μελετήσουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που απασχολούνται μέσω των Αμφικτυονιών τόνισε: “…υποτίθεται ότι ο δήμος κερδίζει 300 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το ΦΟΔΣΑ. Τηρείται όμως η εργατική νομοθεσία ή με την διαφορά μισθοδοσίας δημιουργούμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων εμείς που πρέπει να προασπιζόμαστε την νομιμότητα;”.

Ν. Πάπουτσας: “Πως θα κάνουμε έλεγχο σε οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε;”

Θέση για το θέμα των Αμφικτυονιών πήρε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πάπουτσας, ο οποίος προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου όταν είπε: “…έχουμε λάβει μια ενημέρωση και κάποια οικονομικά στοιχεία όπου κανένας δεν υπογράφει. Εμείς αν θέλουμε να κάνουμε έλεγχο πως θα τον κάνουμε; Ποιος θα τον κάνει; Ποιον θα αναζητήσουμε. Πως θα κάνουμε έλεγχο σε οικονομικά στοιχεία που αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε” είπε, συμπληρώνοντας: “Αυτό που γίνεται με τον Οργανισμό είναι υποκατάσταση όλων των υπηρεσιών του δήμου. 2,5 χρόνια μετά την σύσταση των Αμφικτυονιών έρχεται μια έκθεση ιδεών και βλέπουμε οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να διασταυρωθούν”.

Β. Κυριακάκης: “Τι κάνει ο Αναπτυξιακός που δεν κάνει ο δήμος;”

Σοβαρές αμφιβολίες για την λειτουργία του αναπτυξιακού εξέφρασε και ο Βασίλης Κυριακάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Τι μαγικό κάνει ο αναπτυξιακός οργανισμός που δεν θα το έκαναν οι υπηρεσίες του δήμου; Τα έργα τα κάνουν άνθρωποι είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους συντελεστές του οργανισμού, όμως γιατί δύο αποσπασμένοι υπάλληλοι από τον δήμο Λαμιέων μαζί με τους 7 συμβασιούχους δεν θα μπορούσαν να παράξουν το ίδιο έργο μέσα από το δήμο και όχι από τον αναπτυξιακό οργανισμό”.

Γ. Δελιχάς: “Φτιάξαμε ένα παραμάγαζο και πανηγυρίζουμε”

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Γιώργου Δελιχά ο οποίος σημείωσε: “…παραδεχόμαστε ότι οι υπηρεσίες του δήμου είναι υποστελεχωμένες και φτιάξαμε ένα παραμάγαζο και πανηγυρίζουμε ότι πετύχαμε. Πήραμε δύο έμπειρα στελέχη από το δήμο και τους βάλαμε σε ανώνυμη εταιρεία να υποστηρίξουν τον δήμο. Τι να σχολιάσω ότι έχουμε δύο μόνιμους υπαλλήλους και οι προσκλήσεις συμβάσεων έργων εξετάζονται από συμβασιούχους; Ο ΦΟΔΣΑ έπαιρνε το μερίδιο του κι απευθυνόταν σε εργολάβο αλλά τώρα που βγάλαμε τον εργολάβο, η μίσθωση εργασίας έγινε το παλιό δουλεμπόριο”.

Στην δευτερολογία του ο δήμαρχος Λαμιέων αναρωτήθηκε: “Θα ήμασταν υπόλογοι αν είχαμε αναλώσει ένα ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο. Τι θέλετε να κάνουμε για να σας αποδείξουμε ότι είναι αλήθεια όσα λέμε;” καλώντας την αντιπολίτευση να ορίσει έναν εκπρόσωπο στη διοίκηση των Αμφικτυονιών προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές.

lamianow.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%