Νέα

Λαμία – «Δεν ξεχνώ»: Εκδήλωση μνήμης της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (video)

today24/07/2023 44

Φόντο
share close

Με μήνυμα «Δεν ξεχνώ», 49 χρόνια μετά την θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, πραγματοποιήθηκε η συγκινητική εκδήλωση μνήμης στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας από το Σύλλογο Κυπρίων Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΠΑΣΤΕ) και το Δήμο Λαμιέων.

Χρέος όλων μας όπως επισημάνθηκε να «ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ» τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την αποφράδα εκείνη ημέρα από τις τουρκικές βαρβαρότητες αλλά και ένα φόρο – τιμής στους ήρωες αγωνιστές που έπεσαν στο καθήκον, τους εκατοντάδες αγνοούμενους αλλά και τους χιλιάδες πρόσφυγες από την επιχείρηση «Αττίλας» που η Τουρκία αποκάλεσε «επιχείρηση ειρήνευσης», κρατώντας απλωμένα ακόμα τα δίχτυα του αντικατοχικού αγώνα μέχρι την πλήρη ελευθερία της Κύπρου.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο εκπαιδευτικός και πρώην  αυτοδιοικητικός  Γιώργος Σαγιάς, με τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης από το ωδείο του Κώστα Νέλλα ενώ το παρών έδωσαν ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Αποστολόπουλος.

Επίσης στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κυροδήμος, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Φώσκολος, Δημήτρης Τζούφλας, Κώστας Μουστάκας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για τον Πολιτισμό Μόρφω Ρουποτιά – Σκαμαγκούλη, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευή Αργύρη καθώς και η Εμυ Αργυροπούλου, Δημήτρης Κυρίτσης, Μάνος Γέμελος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, Κύπριοι που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς και πολίτες.

Η ανακοίνωση του συλλόγου Κυπρίων

Την Παρασκευή 21/07/2023 στις 21:00 πραματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας η προγραμματισμένη Εκδήλωση Μνήμης τού Συλλόγου μας με τίτλο “Δεν ξεχνώ” και σημείο αναφοράς την τουρκική εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο μας το 1974 καθώς και την κατοχή τμήματός της, έτι υφισταμένη. Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος τού Συλλόγου Κυπρίων Φθιώτιδος – Φωκίδος – Ευρυτανίας κ. Ι. Σωτηρίου, ενώ υποστήριξαν και οι πρώην πρόεδροι τού συλλόγου κ. Σωτήρης Σωτηρίου (ο οποίος μάλιστα κατέθεσε από μικροφώνου και βιωματικές εμπειρίες), κα Νίκη Δημητρίου και κ. Σταύρος Φωτίου, τα μέλη του Δ.Σ. τού συλλόγου κα Άντρη Σωκράτους , κα Κυβέλη Χατζηγεωργίου και κα Μαρία Ψάλτη και όλα τα μέλη.

Η εκδήλωση εμπλουτίσθηκε από προβολή βίντεο και πλαισιώθηκε από 13μελή ομάδα μουσικών, της οποίας τον συντονισμό είχε ο μουσικός κ. Κώστας Νέλλας. Υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον ΟΠΑΣΤΕ και τον Δήμο Λαμιέων, ο οποίος παραχώρησε και τον χώρο πραγματοποίησης της εκδήλωσης.

Παρουσία και του Φρουράρχου της Πόλεως Ταξίαρχο κ Ευάγγελο Κατσάρα,  χαιρετισμό απηύθυναν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γ. Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθ. Καραΐσκος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Αποστολόπουλος και ο πρόεδρος των Κυπρίων τής Θεσσαλίας καθηγητής πανεπιστημίου κ. Αυγουστίνος Αυγουστής, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο υπουργός κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Σανιδάς.

Ο ομιλητής κ. Γεώργιος Σαγιάς, παιδαγωγός με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ορθόδοξη θεολογία, αναφέρθηκε βάσει εκτεταμένης βιβλιογραφίας, αναφορών και παραπομπών σε πτυχές των γεγονότων πριν, κατά και μετά την εισβολή. Μεταξύ άλλων πολλών, είπε πως “…δεν αρκεί το Δεν Ξεχνώ, χρειάζονται Πράξεις Ελευθερίας…” και κατέληξε με το “Η Κύπρος ΔΕΝ κείται μακράν”.

Παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και εκατοντάδων Λαμιωτών, οι οποίοι αγνόησαν τον καύσωνα με 42 βαθμούς Κελσίου, η αντικατοχική εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι “Καρτερούμεν μέραν νύχταν”, το οποίο τραγούδησαν οι παριστάμενοι μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα, και βεβαίως εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλλαν με οποιονδήποτε τρόπο για την πραγματοποίηση τής αντικατοχικής εκδηλώσεως και ευχόμαστε αγώνα για Ελευθερία της Κύπρου μας από την τουρκική κατοχή.

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%