Νέα

Λαμία – Δ.Σ -ισολογισμός: Πού πήγαν τα 4εκ. ευρώ των ταμειακών διαθέσιμων; – Παρών στο Δ.Σ ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου!

today01/12/2022 231

Φόντο
share close

Το μείζον θέμα του ισολογισμού – απολογισμού συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην 18η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας. Σε ένα συμβούλιο όπου δεν έλειψαν οι αναλύσεις, οι αριθμοί, η παρουσία… ορκωτού λογιστή, η γενική αποτίμηση, ήταν η μεγάλη ανησυχία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την σοβαρή μείωση των ταμειακών διαθέσιμων από 18εκ. ευρώ στις 31/12/2020 σε 14 εκ. ευρώ στις 31/12/2021 ενώ όπως σημειώθηκε έχουν μειωθεί άλλα 2 εκ. ευρώ περίπου. Με τα διαθέσιμα να βρίσκονται πλέον κοντά στα 12 περίπου εκ. ευρώ.

Στο φινάλε υπήρξε έντονη συζήτηση σε υψηλούς τόνους για το αν εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός – απολογισμός. Όπως σημειώθηκε λοιπόν ο ισολογισμός εγκρίθηκε βάσει πρόβλεψης του νόμουΗ πλειοψηφία του Δ.Σ όμως ψήφισε αρνητικά όπως τόνισαν εν χορώ μέλη της αντιπολίτευσης.

DSC03024111

«Που πήγαν τα 4 εκ. ευρώ»;

«Είχαμε μείωση πάνω από 22%. Από τα 18 εκ. ευρώ το 2020 πήγαμε στα 14 εκ. ευρώ το 2021. Που πήγαν αυτά τα 4 εκ. ευρώ;», είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Σταυρογιάννης ζητώντας απάντηση για μια ακόμη φορά που δόθηκαν τα χρήματα από την στιγμή που η ενεργειακή κρίση επιβάρυνε από τον Μάρτιο του 2022 και μετά και τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο μεγάλο έργο. Ο ίδιος όπως και η παράταξη του καταψήφισαν τον ισολογισμό – απολογισμό υπερτονίζοντας την κακή πορεία του δήμου στο οικονομικό κομμάτι που είναι και διαρκώς επιδεινούμενη.

Σημειωτέον η Έκθεση των ορκωτών δεν έχει δοθεί ακόμη στα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και όπως κάποιοι δημοτικοί σύμβουλου σημείωσαν θα πρέπει να δουν αν τα στοιχεία της έκθεσης συμβαδίζουν με τα στοιχεία της Οικονομικής επιτροπής την στιγμή που οι καταστάσεις των οικονομικών είναι αρνητικές.

Σε μια περίοδο που η αύξηση των δαπανών και η μείωση των εσόδων για τον δήμο Λαμιέων είναι αλληλοσυνδεόμενα είναι εύλογη η ανησυχία για την δημιουργία ελλειμάτων και χρέους που θα φέρουν σε δυσμενή θέση τον δήμο. «Πολύ σύντομα θα εξταντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταυρογιάννης.

«Ζοφερό το μέλλον για τους δήμους»

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί για όλους τους δήμους περιέγραψε ο Πάνος Στασινός. Την σκυτάλη πήρε ο επί… των οικονομικών της παράταξης κ. Παπανικολάου προσπαθώντας να δώσει μια… εξήγηση για το που πήγαν τα λεφτά που «έφυγαν» από τα ταμειακά διαθέσιμα σημειώνοντας αμφότεροι την ανησυχία τους για την κατάσταση χωρίς ωστόσο να καταψηφίσουν αλλά να πάνε με το αδιάφορο… λευκό.

 

DSC030221111

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι – Αδιαφανείς διαδικασίες…»

Δεν διαφωνώ με την λογιστική απεικόνιση αλλά καταψηφίζω είπε από την πλευρά του ο κ. Κυριακάκης κατακεραυνώνοντας την φοροεισπρακτική λογική του δήμου και ζητώντας εξηγήσεις για το τι γίνεται με τις Αμφικτυονίες και μιλώντας για αδιαφάνεια όπου δεν μπορεί να τους αφήσει να είναι σίγουροι.

«Πλήρης αποδυνάμωση του εισπρακτικού μηχανισμού – στοιχεία για τα νομικά πρόσωπα»

Όσον αφορά το Νίκο Πάπουτσα ζήτησε επίσης… διαφάνεια και οικονομικά στοιχεία για τις Αμφικτυονίες την Κοινωφελή και τα λοιπά νομικά πρόσωπα του δήμου. Κέρδη και ζημίες με απλά λόγια. Μια και ως τώρα, δεν έχει ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση επί της ουσίας.

Τον ισολογισμό καταψήφισαν επίσης ο κ. Κοντογιάννης για λογαριασμό της παράταξης του κ. Στάϊκου, όπως επίσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Λάμπρου, Κορδολέμης, Κυρίτσης.

Κ. Σταυρογιάννης «Η κριτική με βρίσκει σύμφωνο – θα ψηφίσω όχι»

«Καταδεικνύεται απόψε ότι η άποψη των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου είναι αρκετά μεγάλη» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του δημάρχου Κώστας Σταυρογιάννης. «Όλοι εκτός της δημοτικής αρχής διαπίστωσαν ότι ο δήμος οδεύει προς την αρνητικότητα επειδή λοιπόν η κριτική που ακούσαμε απόψε από όλους με βρίσκει σύμφωνο ότι κάπου δεν πατάμε σωστά εγώ δεν θα ψηφίσω. Θα ψηφίσω όχι. Μέχρι να έχω στα χέρια μου την έκθεση των ορκωτών λογιστών».

«Εκεί πήγαν τα λεφτά…»

Πριν τον ορκωτό λογιστή θέση πήρε ο αντιδήμαρχος κ. Φώσκολος ο οποίος έδωσε την δική του απάντηση στις διαφωνίες της αντιπολίτευσης αναφορικά με την μείωση των ταμειακών διαθέσιμων. Μιλώντας μεταξύ άλλων για κονδύλια που πήγαν στην πισίνα του ΤΕΙ, , για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα 55-67, τις Αμφικτυονίες το Ράλι Ακρόπολις αλλά και δαπάνες λόγω… covid.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ορκωτός λογιστής ο οποίος αναφέρθηκε στην διαδικασία που ακολουθήθηκε εξειδικεύοντας κάποια ζητήματα που δεν είναι ευρέως γνωστά, κάνοντας μάλιστα κάποιες προτάσεις για εσωτερικές λειτουργίες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να μειωθούν τα έξοδα.

«Έχουμε… αντοχές»

«Το να χρησιμοποιούμε αριθμούς απόλυτα. Δεν αντανακλά στην ουσία τίποτα. Η ουσία είναι αυτά που είπε ο ορκωτός λογιστής. Τα έσοδα ενός δήμου προέρχονται από τέλη και δικαιώματα και από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Τα έξοδα, οι μισθοί, τα ασφαλιστικά και οι προμήθειες και τα έργα. Πολιτική θέση του συνδυασμού μας είναι πως ο δήμος είναι φορέας. Όχι επιχείρηση για να έχει καταθέσεις στις τράπεζες. Δεν οφείλουμε να έχουμ κέρδη. Οφείλουμε να έχουμε ένα διαθέσιμο στην τράπεζα για να καλύψει κρίσεις και ανάγκες όταν ζητηθεί. Αντιμετωπίσαμε κρίσεις…. είχαμε τις επιλογές της αύξησης των τελών ή να καλύψουμε τα έξοδα από τα ταμειακά διαθέσιμα. Επιδιώξαμε καλύτερη ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες. Τι απεδείχθη από αυτά που είπε ο ορκωτός λογιστής, ότι ο δήμος μας έχει αντοχές.

Παρών στη συνεδρίαση και ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου

IMG 20221130 WA0001
φωτό: Κώστας Καραγιαννόπουλος

Το παρών στην 18η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου και συζητήθηκε το μείζον θέμα του ισολογισμού – προϋπολογισμού έδωσε και ο υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου.

Έχοντας στο πλευρό του τον Δημήτρη Μητσόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα είναι στο πλευρό του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ Λαμία, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συνεδρίαση όπου υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες αναφορικά με την έγκριση του ισολογισμού. Η παρουσία του κ. Παπαϊωάννου με στην συνεδρίαση μόνο τυχαία δεν είναι. Σε κάθε περίπτωση αποτυπώνει την ιεράρχηση των σημαντικών θεμάτων του δήμου που ο ίδιος και η ομάδα του παρακολουθούν με ζέση. Πιθανά θα τον δούμε αρκετές φορές από εδώ και στο εξής τόσο στο δημοτικό συμβούλιο και σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την πόλη.

lamianow.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%