Νέα

Κορωνοϊός: Με πιο εμβόλιο πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση – Τα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε για καλύτερη προστασία

today05/01/2023 21

Φόντο
share close

Τα δεδομένα της τρίτης δόσης των εμβολίων mRNA κατά του κορονοϊού της Moderna και της Pfizer αναλύουν ερευνητές.

Σύμφωνα με τα δεδομένα η τρίτη (πρώτη αναμνηστική) δόση των εμβολίων που βασίζονται σε mRNA (Moderna και Pfizer) προσφέρει έναν τρόπο αντιμετώπισης της φθίνουσας ανοσίας και διευρύνει την προστασία έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών του κορονοϊού.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, η συγκριτική αποτελεσματικότητα των διαφορετικών mRNA εμβολίων δεν έχει διερευνηθεί.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης των B.A. Dickerman και συνεργατών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature Microbiology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας βετεράνων των ΗΠΑ που έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου της Pfizer ή της Moderna μεταξύ 20 Οκτωβρίου 2021 και 8 Φεβρουαρίου 2022.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος περιελάμβανε κύματα κορονοϊού της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον. Όλοι οι βετεράνοι που συμμετείχαν στην ανάλυση είχαν ολοκληρώσει προηγουμένως μια αρχική σειρά με δύο δόσεις mRNA εμβολίου έναντι του κορονοϊού.

Έγινε αντιστοίχιση των ληπτών κάθε εμβολίου σε αναλογία 1:1 σύμφωνα με τους καταγεγραμμένους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

«Επικρατεί» το Moderna

Κάθε ομάδα εμβολίου περιελάμβανε 65.196 άτομα. Ο πλεονάζων αριθμός συμβάντων ανά 10.000 άτομα κατά τη διάρκεια 16 εβδομάδων για το εμβόλιο της Pfizer σε σύγκριση με αυτό της Moderna ήταν 45,4 (95% CI: 19,4,-84,7) για τεκμηριωμένη λοίμωξη κορονοϊού, 3,7 (2,2-14,1) για συμπτωματική λοίμωξη, 10,6 (5,1-19,7) για νοσηλεία λόγω COVID-19, 2,0 (−3,1, 6,3) για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας και 0,2 (−2,2, 4,0) για θάνατο από COVID-19.

Σε ακόλουθη υπο-ανάλυση των δεδομένων σε όσους έλαβαν τρίτη δόση μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 1ης Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου οπότε και επικράτησε η παραλλαγή Όμικρον, ο πλεονάζων αριθμός συμβάντων ανά 10.000 άτομα για 9 εβδομάδες μετά την τρίτη δόση για το εμβόλίο της Pfizer σε σύγκριση με αυτό της Moderna ήταν 63,2 (15,2-100,7) για τεκμηριωμένη λοίμωξη COVID-19.

Συμπερασματικά, η 3η δόση των mRNA εμβολίων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τουλάχιστον 16 εβδομάδες, ενώ στη συγκεκριμένη ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε βετεράνους στις ΗΠΑ ο κίνδυνος για τεκμηριωμένη μόλυνση από κορονοϊό ήταν χαμηλότερος με της Moderna από ό,τι με της Pfizer.

newsit.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%