Νέα

Γ. Οικονόμου: Τις επόμενες μέρες η πληρωμή για τα λιπάσματα

today16/12/2022 143

Φόντο
share close

Ενίσχυση, ύψους 60 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί τις προσεχείς ημέρες και θα καλύπτει σε ποσοστό 40% την αύξηση του συνολικού κόστους στην τιμή αγοράς των λιπασμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ύστερα από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, δίνοντας οικονομική ανάσα στους αγρότες της Φθιώτιδας και των άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας.

Η κρατική ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης χορηγείται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο για την λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό  την στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της  Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία», όπως ισχύει, η οποία χορηγείται σε πληγείσες επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε ποσοστό 10,95% των παραστατικών για την αγορά λιπασμάτων που έχουν γίνει το χρονικό διάστημα από 1/10/2021 έως και 30/9/2022, ενώ η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 250.000 €.

Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της ενίσχυσης της παρούσας είναι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ο οποίος διενεργεί διασταυρωτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δικαιούχοι που περιλαμβάνονται στο αρχείο που έχει αποστείλει η Α.Α.Δ.Ε. έλαβαν άλλες κρατικές ενισχύσεις που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό των 250.000 ευρώ ανά ενιαία επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι είχαν περιθώριο έως και τις 2 Δεκεμβρίου να αναρτήσουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Α.Α.Δ.Ε. τα παραστατικά αγοράς λιπασμάτων για τη χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2021 και 30ης Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση έρχεται με συντονισμένες ενέργειες να περιορίσει το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την οποία βιώσαν και βιώνουν οι αγρότες. Όχι μένοντας στα λόγια και τις υποσχέσεις, αλλά δρώντας με πράξεις. Τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί στους αγρότες και τις επιχειρήσεις της Φθιώτιδας και των άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας η ενίσχυση που καλύπτει σε ποσοστό 40% την αύξηση του συνολικού κόστους στην τιμή αγοράς των λιπασμάτων. Το Κράτος στέκεται έμπρακτα στο πλευρό του Έλληνα αγρότη με άμεση ενίσχυση, η οποία είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έμεινε συνεπής στη δέσμευση στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αξιοποιώντας προς όφελός τους κάθε δυνατότητα που δημιουργείται».

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%