Νέα

Φθιώτιδα – Στερεά Ελλάδα: Ο… “CLEON” ξανάρχεται με 43άρια

today19/07/2023 20

Φόντο
share close

Το υπ. Αριθμ. 4/2023 Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.) το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «CLEON» σε πολλές περιοχές της χώρας, επικαιροποιείται, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία:

Α. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες και η αίσθηση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή πνέουν Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Β. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Γ. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Δ. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και στο λογαριασμό της ΕΜΥ στο Twitter (@EMY_HNMS).


Οι  Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε. της Π.Στ.Ε. με μέριμνα των Διευθυντών των υπηρεσιών τους εφόσον κριθεί αναγκαίο να προβούν σε έκτακτη μεταβολή του ωραρίου τους και θα θέσουν τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση κινδύνων σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά θερμοπληξίας και εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. να ενημερώσουν όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τους Δήμους και τις Εθελοντικές Οργανώσεις και να αποστείλουν το συνημμένο δελτίο στα ΜΜΕ της χωρικής τους αρμοδιότητας, ώστε να βρίσκονται κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας καθώς και για την ετοιμότητά τους στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού, σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2».

H Γενική Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Π.Στ.Ε. να προβεί στην έγκαιρη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων για τη διεξαγωγή προγραμματισμένων εξετάσεων χορήγησης αδειών, για το διάστημα που ισχύει το παρόν Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Στερεάς Ελλάδας να προβεί στη χορήγηση απαιτούμενων κατευθυντήριων οδηγιών για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, χερσαίου, υδρόβιου και αμφίβιου και φυτικού και την προστασία της υγείας των ζώων καθώς και ενημέρωση επαγγελματιών (π.χ. μελισσοκόμων, χειριστών θεριζοαλωνιστικών μηχανημάτων) για την ενημέρωσή τους για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, για το διάστημα που ισχύει το παρόν Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Στ.Ε. να προβεί στη λήψη εκτάκτων μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και ευεξίας των πολιτών-ευπαθών ομάδων (παραμονή σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κ.λπ.) για το διάστημα που ισχύει το παρόν Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.

Οι Δήμοι της Π.Στ.Ε. να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα και να προβούν στην οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό με την ανάλογη δημοσιότητα, καθώς και για τη συνεννόηση με Φιλοζωικές Οργανώσεις, Εθελοντικές Οργανώσεις κ.α. για τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων (διάθεση νερού-τροφή).

Τηλεοπτικό σποτ “Οδηγίες για καύσωνα”:

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%