Νέα

Φθιώτιδα: Νεα κρούσματα ευλογιάς προβάτων στην Αταλάντη – Αγωνιούν οι κτηνοτρόφοι

today11/01/2024 25

Φόντο
share close

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Φθιώτιδα μετά την επιβεβαίωση και νέων κρουσμάτων ευλογιάς του προβάτου στην Αταλάντη, μια εξέλιξη που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Το σύνολο των κοπαδιών έχουν τεθεί σε επιτήρηση με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς δεν μπορούν ελεύθερα να ασκήσουν τις δραστηριότητες τους αναφέρει το in.gr

Ειδικότερα, στις  10 Ιανουαρίου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ευλογιά των προβάτων και αιγών επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε εκτροφή αιγοπροβάτων αποτελούμενη από 14 πρόβατα και 7 αίγες στη Δημοτική Κοινότητα Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών, της  Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής

Τα πρώτα κρούσματα στη Φθιώτιδα επιβεβαιώθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου 2023, όταν εντοπίστηκε ο ιός σε πρόβατο εκτροφής αποτελούμενη από 454 ζώα στη δημοτική κοινότητα Μαλεσίνας, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου 2023 επιβεβαιώθηκε ο ιός σε 2 εκτροφές αποτελούμενες από 240 και 190 πρόβατα, στη δημοτική κοινότητα Αταλάντης.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2022/05/logolamianowsiteneo111.png

Νέες απαγορευμένες ζώνες

Σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εφαρμόζονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της ΠΕ Φθιώτιδας, ενώ η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με βάση τα παραπάνω οριοθετήθηκαν και πρόκειται να ενσωματωθούν οι παρακάτω ζώνες:

  • Ζώνη Προστασίας ακτίνας 10 Km γύρω από τις εστίες εντός του Δήμου Λοκρών της ΠΕ Φθιώτιδας.
  • Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 20Km γύρω από τις εστίες η οποία περιλαμβάνει τη λοιπή επικράτεια του Δήμου Λοκρών και τις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Κωνσταντίνου και Ελάτειας στην ΠΕ Φθιώτιδας και τον Δήμο Ορχομενού και τη Δημοτική Ενότητα Χαιρώνειας στην Π.Ε. Βοιωτίας.
  • Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη την επικράτεια της ΠΕ Φθιώτιδας, ολόκληρη την επικράτεια της ΠΕ Βοιωτίας, ολόκληρη την επικράτεια της ΠΕ Λέσβου και ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Χαλκιδαίων της ΠΕ Ευβοίας.

Ακριβής οριοθέτηση των Απαγορευμένων Ζωνών καθώς και λεπτομέρειες που αφορούν την ημερομηνία λήξης των μέτρων θα δοθούν με  νέα εγκύκλιο.

Επισημαίνεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος και τονίζεται ότι απαιτείται η συνεργασία και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων για την αποτροπή εξάπλωσης της  σημαντικής αυτής επιζωοτίας.

Πώς μεταδίδεται

Η ευλογιά των προβάτων και αιγών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).

Η μετάδοση γίνεται με:

  • άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα
  • έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λπ).

Η ευλογιά των προβάτων και αιγών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων.

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%