Νέα

Φόρος εισοδήματος 4,5% για νέους επαγγελματίες και νέες ατομικές επιχειρήσεις

today18/01/2023 14

Φόντο
share close

Οι προυποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι νέοι επαγγελματίες και οι νέες ατομικές επιχειρήσεις για να φορολογηθούν με συντελεστή 4,5%.

Στο 4,5% ανέρχεται ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογηθούν νέοι επαγγελματίες και νέες ατομικές επιχειρήσεις των οποίων τα εισοδήματα για το 2022 δεν θα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Αυτή είναι μια βασική προϋπόθεση για να μειωθεί ο φορολογικός τους συντελεστής κατά το ήμισυ, δηλαδή από το 9% που εφαρμόζεται για τους υπόλοιπους φορολογούμενους με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, στο 4,5%.

Παράλληλα το μέτρο θα ισχύει μόνο για τα τρια πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς του εκάστοτε νέου επαγγελματία ή της νέας επιχείρησης, που αποτελεί τη δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος

Όπως αναφέρει και η νομοθεσία, για όσα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας μειώνεται κατά 50% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Έτσι όσες οι νέες ατομικές επιχειρήσεις και οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αρχίσουν να υποβάλουν από το Μάρτιο τις φορολογικές τους δηλώσεις, θα δουν ότι φορολογούνται με συντελεστή 4,5%. Για παράδειγμα μια ατομική επιχείρηση με καθαρά έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2022 για 2023, το 2024 και το 2025 θα πληρώνει φόρο 450 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω επιχειρήσεις και τους νέους επαγγελματίες ισχύει και η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

newsbomb.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%