Νέα

Δημοσκόπηση Pulse: Η κατανομή των εδρών με την απλή αναλογική στις εκλογές – Τα σενάρια αν δεν προκύψει κυβέρνηση

today25/01/2023 13

Φόντο
share close

Το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της Pulse για τις επικείμενες εκλογές παρουσίασε σήμερα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και εκεί φάνηκε η κατανομή εδρών των κομμάτων που μπορεί να προκύψει μέσω της απλής αναλογικής. Επίσης, αναλύθηκαν και όλα τα σενάρια αν δεν προκύψει κυβέρνηση στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις.

Σύμφωνα με το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Pulse σε δείγμα 1.205 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, που παρουσιάστηκε χθες η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα 7,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,5% στην αναγωγή επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 11%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4% και οριακά κάτω από το 3% η ΜέΡΑ25, με 2,5%.

pulse1 1
pulse2 1

Στο β’ μέρος της δημοσκόπησης της Pulse, ο ΣΚΑΪ παρουσιάζει διεξοδική ανάλυση με όλα τα σενάρια που μπορεί να εμφανιστούν τόσο στις πρώτες, όσο και στις δεύτερες εκλογές, αν και εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση μετά την πρώτη εκλογική διαδικασία.

Την πρώτη Κυριακή, οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αν δεν βγει κυβέρνηση, θα οριστεί νέα ημερομηνία για δεύτερες εκλογές, οι οποίες, τότε, θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη περίπτωση, καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο αριθμός των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή. Όσο περισσότερα είναι τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα, ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα σενάρια για την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική

Την πρώτη Κυριακή, οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα δεν θα λάβει το «μπόνους» των εδρών, που προβλέπεται στην ενισχυμένη αναλογική. Έτσι όλα τα κόμματα, θα εξασφαλίσουν αναλογικά τις έδρες τους, με βάση το ποσοστό τους.

pulse11 1

Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο «μικραίνει η πίτα» για όλους.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την είσοδο πέντε κομμάτων στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει 125 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 97, το ΠΑΣΟΚ 41, το ΚΚΕ 22 και η Ελληνική Λύση 15.

pulse12 1

Απλή αναλογική με 5 κόμματα στη Βουλή

Πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με πέντε κόμματα στη Βουλή και απλή αναλογική; Τα βασικά σενάρια είναι τα εξής:

 1. Συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Μαζί συγκεντρώνουν 166 έδρες.
 2. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 160 έδρες.
 3. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 153 έδρες.
 4. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης. Μαζί συγκεντρώνουν 175 έδρες.
 5. Υπάρχει και το σενάριο συνεργασίας ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι μεν υπαρκτό, αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο κόμματα, αν συνεργαστούν, συγκεντρώνουν 222 έδρες.

Απλή αναλογική με 6 κόμματα στη Βουλή

Το δεύτερο σενάριο για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, προβλέπει την είσοδο έξι κομμάτων στη Βουλή. Εδώ τα δεδομένα αλλάζουν σε ικανό βαθμό.

pulse13 0 1

Πώς μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με έξι κόμματα στη Βουλή και με απλή αναλογική. Τα σενάρια είναι τα εξής:

 1. Συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 160 έδρες.
 2. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ. Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 154 έδρες.
 3. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης, ΜέΡΑ25. Συγκεντρώνουν 158 έδρες.
 4. Συνεργασία ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης. Συγκεντρώνουν 157 έδρες.
 5. Συνεργασία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, με ελάχιστες επίσης πιθανότητες. Συγκεντρώνουν 215 έδρες.

Απλή αναλογική με 7 κόμματα στη Βουλή

Το τρίτο σενάριο για την απλή αναλογική προβλέπει την είσοδο 7 κομμάτων στη Βουλή. Εδώ έχουμε σημαντικές ανατροπές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία και απαιτείται η προσθήκη ενός ακόμα μικρού κόμματος, ήτοι συνεργασία τεσσάρων κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Τα σενάρια σε αυτήν την περίπτωση είναι τα εξής:

 1. Συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με 156 έδρες συνολικά.
 2. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 με 159 έδρες συνολικά.
 3. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης με 164 έδρες συνολικά.
 4. Συνεργασία ΝΔ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης με 153 έδρες.
 5. Συνεργασία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ με 209 έδρες (το πιο απίθανο σενάριο).

Τα σενάρια για τη δεύτερη Κυριακή με ενισχυμένη αναλογική

Εφόσον δεν σχηματιστεί με κανέναν τρόπο κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα με βάση τη δημοσκόπηση της Pulse, ο αριθμός των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή διαβαθμίζεται από τον ρυθμιστικό ρόλο που είχε στην απλή αναλογική και γίνεται καθοριστικός για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας.

Με τα ποσοστά που δίνει η έρευνα, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 151 έδρες.

Αν όμως, εξασφαλίσει και έκτο κόμμα την είσοδό του στη Βουλή, στο προκειμένο παράδειγμα το ΜέΡΑ25, τότε έχουμε ολική ανατροπή, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας 148 έδρες.

Στην περίπτωση αυτή, οι συνεργασίες που μπορούν να αποφέρουν σχηματικό κυβέρνησης είναι οι εξής:

 1. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με 182 έδρες
 2. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 με 152 έδρες
 3. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (το απίθανο σενάριο) με 228 έδρες.

newsit.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο

Στερεά Ελλάδα: Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Νέα

Στερεά Ελλάδα: Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε περιοχές των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Αναλυτικά: Νομός Φθιώτιδας Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων : • Στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου από 58χ/θ έως 64,7 χ/θ. Νομός Ευρυτανίας • Στην Εθνική Οδό Καρπενησίου- Λαμίας, από 5η έως […]

today25/01/2023 18

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%