Νέα

Χριστούγεννα 2022: Τα λαμπιόνια έγιναν ο “φόβος και ο τρόμος” – Δείτε πόσο αυξάνουν τον λογαριασμό του ρεύματος!

today05/12/2022 69

Φόντο
share close

Έρευνα πριν την αγορά του χριστουγεννιάτικου φωτισμού θα πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές  σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς η ενεργειακή κρίση έχει ανεβάσει κατακόρυφα το  κόστος στο ρεύμα.

Όπως εξηγούν  στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”  οι καταναλωτές πριν προμηθευτούν τα λαμπάκια για το δέντρο  και το στολισμό του σπιτού τους θα πρέπει να  έχουν στα υπόψη τους  ότι το κόστος ρεύματος που θα καταναλώσουν  επηρεάζεται από την τεχνολογία τους  αλλά και από πόσες ώρες θα είναι σε καθημερινή  λειτουργία. Έτσι προτείνουν αλλά και για ασφάλεια να τα σβήνουν πριν πέσουν για ύπνο.

Ο λογαριασμός

Όπως αναφέρει ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης στην εφημερίδα “Ελεύθερος  Τύπος” «συνήθως  ένα τυπικό νοικοκυριό στολίζει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 1,80 μ, κάποια  εξωτερικά κουφώματα, βεράντες  κάποια στεφάνια από γκι και κάποια επιτραπέζια στολίδια. Έχει εκτιμηθεί  ότι τα φωτάκια που συνθέτουν όλο αυτό το χριστουγεννιάτικο  διάκοσμο είναι περίπου 500 τα οποία εάν είναι συμβατικά (πυρακτώσεως ή αλογόνου κλπ) έχουν μια μέση  συνολική ισχύ στα 350 Wκαι εάν μείνουν σταθερά αναμμένα 24 ώρες το 24ωρο για 1 μήνα, αυτά θα καταναλώνουν μέχρι και 252  KWh όπου με 20 λεπτά  (περιλαμβάνεται και η επιδότηση ) που είναι η τιμή της κιλοβατώρας και αυτό θα επιβαρύνει επιπλέον τον λογαριασμό του ρεύματος κατά 50,4 ευρώ ».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η λύση είναι αν θέλουμε να στολίσουμε το σπίτι μας με έντονη τη χριστουγεννιάτικη λάμψη που συνθέτουν τα φωτεινά  διακοσμητικά, να εγκαταλείψουμε τα συμβατικά λαμπάκια (πυρακτώσεως, αλογόνιου κλπ) και να τα αντικαταστήσουμε με αντίστοιχα λαμπάκια τεχνολογίας LED».

Πόσο αυξάνουν το λογαριασμό του ρεύματος τα λαμπόνια

Οι μετρήσεις έχουν δείξει  ότι στη περίπτωση που ένα νοικοκυριό  χρησιμοποιήσει φωτάκια τεχνολογίας  Led η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να μειωθεί από 70% -80% δηλαδή ο λογαριασμός του ρεύματος να αυξηθεί μόνο  κατά 10 ευρώ για τη διάρκεια ενός μηνός αντί για 50 ευρώ με λαμπάκια παλαιότερης τεχνολογίας. «Σίγουρα από πλευράς  κατανάλωσης  αλλά κυρίως από πλευράς ασφάλειας είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να στολίσουμε το σπίτι μας » σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το κόστος αγοράς

Όσον αφορά το κόστος αγοράς έχει αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι καθώς οι τιμές για 100 ήταν 11,99 ευρώ και φέτος φτάνουν τα 19,90 ευρώ. Αντίστοιχα η αγορά για τεχνολογίας φωτάκια  τεχνολογίας Led με 500 τεμάχια μπορεί να κοστίζει ακριβότερα ίσως και 4 φόρες από τα αντίστοιχα συμβατικά όμως « το μόνο σίγουρο  είναι ότι η απόσβεση  γίνεται εντός μιας εορταστικής περιόδου »

Γενικά ο συμβατικός στολισμός την περίοδο Χριστουγέννων ( από 10 Δεκεμβρίου έως  τις 10 Ιανουαρίου του επόμενου έτους ) αυξάνει την κατανάλωση του  ρεύματος σε ένα νοικοκυριό από 30% έως και 50%  όταν χρησιμοποιούνται φωτάκια στολισμού συμβατικά ενώ μόνο κατά περίπου  5%  όταν χρησιμοποιούνται φωτάκια στολισμού τεχνολογίας Led.

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%