Νέα

Χρηματοδότηση μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου της Άμφισσας

today25/02/2023 26

Φόντο
share close

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε την ένταξη της Πράξης: «Μελέτες ωρίμανσης για τη στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου της Άμφισσας (α΄ φάση)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».

Το επιβλητικό κάστρο της Άμφισσας χρονολογείται στον 13ο αιώνα μ.Χ. και είναι άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Το μνημείο παρουσιάζει σοβαρά -κατά τόπους- προβλήματα ευστάθειας και η ενταγμένη πλέον πράξη έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου.

2 34

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη επιλεγμένων περιοχών στο νότιο τμήμα του Κάστρου (τοπογραφική μελέτη, γεωτεχνική και γεωστατική μελέτη, αρχιτεκτονική μελέτη, στατική μελέτη, μελέτη ανάλυσης υλικών και συντήρησης) και δη στο τμήμα, όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατάρρευσης βράχων ή τμημάτων του μνημείου, όπως έχει αποτυπωθεί και στην -εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο- προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 75.000 ευρώ και καλύπτει πλήρως το προϋπολογιζόμενο κόστος εκπόνησης των μελετών ωρίμανσης.

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία εξαντλούμε κονδύλια του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, ώστε να προετοιμάσουμε έργα προς χρηματοδότηση, από το νέο Πρόγραμμα Στερεά Ελλάδα 2021 – 2027.

»Ένα από τα σημαντικότερα, είναι και η ανάδειξη του εμβληματικού Κάστρου της Άμφισσας. Εξασφαλίσαμε την αναγκαία χρηματοδότηση των μελετών ωρίμανσης και είμαστε σε επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος για να εξασφαλίσουμε έπειτα και τη χρηματοδότηση του αναγκαίου έργου».

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%