Νέα

Αύξηση του κατώτατου μισθού και επίδομα εργασίας σε.. ανέργους στη “σκιά” των εκλογών!

today07/01/2023 30

Φόντο
share close

Στη “σκιά” των εκλογών “ανοίγει ο δρόμος” για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την χορήγηση επιδόματος εργασίας σε ανέργους. 

Το 2023 είναι εκλογική χρονιά για την Ελλάδα με τις κομματικές μηχανές να έχουν πάρει «φωτιά» και τις ζυμώσεις για τους υποψηφίους να συνεχίζονται παρασκηνιακά. Ηδη έχουν ανακοινωθεί ονόματα που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, όπως του Νίκου Παπαθανάση που κατεβαίνει με τη ΝΔ, ενώ τα κομματικά επιτελεία σχεδιάζουν να μπουν στη «μάχη» με αθλητές και καλλιτέχνες. Δεδομένο θεωρείται πως στη «σκιά» των εθνικών εκλογών του 2023 θα υπάρξουν αλλαγές στον κατώτατο μισθό ο οποίος σύντομα θα αυξηθεί, ενώ σχεδιάζεται να δίνεται «μπόνους» σε ανέργους που βρίσκουν εργασία.

Αλλαγές έρχονται από τον Απρίλιο με κάποια σενάρια να υπερισχύουν άλλων για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ο οποίος αναμένεται να παρασύρει και μια σειρά από επιδόματα. Συγκεκριμένα επίκειται από την 1η Απριλίου να νομοθετηθεί μια αύξηση στον κατώτατο μισθό, για την οποία όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το ποσοστό της. Σύμφωνα με όσα έχουν ακουστεί, η αύξηση θα κυμαίνεται από 5,5% έως 9,5%. Αυτό σημαίνει ότι από 713 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει -στην μικρότερη περίπτωση- στα 751 ενώ στην υψηλότερη θα φτάσει τα 780. Αυτά τα ποσοστά των αυξήσεων που έχουν πέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να παρασύρουν προς τα πάνω και άλλα επιδόματα και παροχές, όπως η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, καθώς και τα αναπηρικά επιδόματα και όλα όσα συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό. Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση αναμένεται να αυξήσει και το μισθολογικό κόστος στους εργοδότες.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εφαρμογή τέθηκαν διατάξεις που αφορούν τους ανέργους μετά τη δημοσίευση σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 6867). Πλέον, αλλάζει το μοντέλο επιδότησης των ανέργων καθώς όποιος «επιστρέφει» στην αγορά εργασίας θα λαμβάνει μαζί με τον μισθό του και το μισό επίδομα ανεργίας από το κράτος. Αντίθετα, χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα οι άνεργοι που αρνούνται θέσεις εργασίας.

Πλέον, όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος και βρίσκει δουλειά δεν θα το χάνει εντελώς, αλλά θα λαμβάνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότησή του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για την περίοδο εκείνη κατά την οποία απασχολείται ενώ παράλληλα «τρέχει» ακόμα η περίοδος επιδότησης από την ΔΥΠΑ θα εισπράττει όχι μόνο τον μισθό από την εργασία του, αλλά και το μισό επίδομα ανεργίας. Έτσι το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε «επίδομα εργασίας». Από την άλλη πλευρά θα επιβάλλεται ποινή σε όποιον αρνείται να εργαστεί. Συγκεκριμένα, προβλέπεται διακοπή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε όποιον δικαιούχο αρνηθεί τρεις φορές εργασία την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ ή δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αρνηθεί τη σύνταξη «Ατομικού Σχεδίου Δράσης», κατά τη διάρκεια της επιδότησης του.

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες

Και ενώ δίνονται οικονομικές παροχές σε εργαζομένους και ανέργους, οι προετοιμασίες των κομμάτων είναι έντονες για τις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερος μήνας για να γίνουν είναι ο Απρίλιος, με το πρώτο σενάριο να είναι κάλπες 2 Απριλίου και δεύτερη αναμέτρηση στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με το 2ο σενάριο αν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση γίνει στις 9 Απριλίου η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως το σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές γίνονται εντός 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής.

reader.gr

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%