Νέα

O Γκίκας Μαγιορκίνης μιλά για “αντιεμβολιαστική προπαγάνδα” – “Δεν κινδυνεύει κανείς σήμερα από το AstraZeneca”

today08/05/2024 43

Φόντο
share close

Στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης για μία ακόμη φορά τα εμβόλια κατά της covid με αφορμή αυτή τη φορά την δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε χρήστες του εμβολίου AstraZeneca που υπέστησαν θρομβώσεις ως επιπλοκή του εμβολίου αλλά και της πρόσφατης απόφασης της εταιρίας να αποσύρει από την αγορά τα πλεονάσματα του εμβολίου και την άδεια κυκλοφορίας του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Οι πληροφορίες αυτές ανησύχησαν και τους Έλληνες που εμβολιάστηκαν με το ΑstraZeneca, αν και οι ειδικοί εμφανίζονται καθισυχαστικοί.

Απαντήσεις για τις παρενέργειες του εμβολίου, για το αν κινδυνεύουν ακόμη και σήμερα όσοι έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και για την απόφαση της εταιρίας να αποσύρει το εμβόλιο και την άδεια λειτουργίας του, δίνει μέσα από τον LamiaPolis 87,7 και την εκπομπή “Ανοσία στην ανοησία” με τον Πάνο Κατσώνη, ο γνωστός Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν εξαιρετικά σπάνια και είχε σχολιασθεί εκτεταμένα την εποχή των εμβολιασμών από όλους τους επιστήμονες και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» επισημαίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

«Το όφελος από τον εμβολιασμό ήταν χιλιάδες φορές υψηλότερο από τον εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο (λιγότερο από 1 ανά 100.000). Σταδιακά ο εμβολιασμός του AZ περιορίστηκε στις μεγάλες ηλικίες γιατί τα υπόλοιπα εμβόλια είχαν πιο ασφαλές προφίλ για τους νέους, ενώ το όφελος του AZ στις μεγάλες ηλικίες παρέμενε χιλιάδες φορές καλύτερο από τον όποιο κίνδυνο» τονίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

“Ένα απλό Depon έχει παρενέργειες με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι το συγκεκριμένο εμβόλιο. Οσον αφορά στην Ελλάδα το εμβόλιο της A.Z χρησιμοποιήθηκε για ένα μικρό διάστημα, αφού κυρίως διοχετεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες που δεν διέθεταν ειδικά ψυγεία για την συντήρηση των εμβολίων που παρήγαγαν άλλες εταιρίες. Στη χώρα μας, εξασφαλίστηκε ο εξοπλισμός για αυτό και ο κύριος όγκος των εμβολίων αφορούσε αυτά της Pfizer …”

“Η εταιρία αποφάσισε να το αποσύρει, όχι λόγω των παρενεργειών που διαπιστώθηκαν στην χρήση του αλλά γιατί πλέον δεν εξυπηρετούν, αφού αφορούν στην αρχική μορφή του ιού και όχι στα στελέχη και τις παραλλαγές της covid που κυκλοφορούν σήμερα”

Οι παρενέργειες, εμφανίζονταν στις 15 με 20 ημέρες δηλαδή αμέσως μετά την πρώτη δόση και όχι μετά την δεύτερη, άρα κάποιος που είχε λάβει τις δόσεις του εμβολίου στις αρχές της πανδημίας δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί σήμερα. Τις ίδιες παρενέργειες, δηλαδή θρομβόσεις με θρομβοπενία παρουσιάζει και το Johnson & Johnson”

Oσον αφορά στο γιατί οι ερευνητές έφτασαν τόσο γρήγορα στην δημιουργία του εμβολίου της covid σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται για τα εμβόλια άλλων ασθενειών ο κ. Μαγιορκίνης διευκρινίζει ότι “η διαφορά έχει να κάνει με τα στοιχεία που πρέπει να συλλεχθούν για την αποτελεσματικότητα κάθε σκευάσματος. “Για να αδειοδοτηθεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων που το χρησιμοποίησαν ώστε να καταγραφεί η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες του. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πανδημία, απαιτούνται χρόνια για να εξαχθούν όλα αυτά τα συμπεράσματα. Στην περίπτωση του κορωνοϊού όμως μιλάμε για πανδημία, οπότε και η καταγραφή των στοιχείων που απαιτούνταν έγινε άμεσα…”

Τέλος, και σε ανάρτηση του, ο κ. Μαγιορκίνης καταφέρεται εναντίον της εμβολιαστικής προπαγάνδας τονίζοντας χαρακτηριστικά” «Κάποιοι αρέσκονται στο να ανακαλύπτουν το κάρβουνο για να επανέρχονται στην επιφάνεια, ότι και καλά πρώτη φορά ακούγεται και δεν είχε συζητηθεί και άλλα αποκυήματα φαντασίας»

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%