Νέα

Γιατί οι νέοι του σήμερα συμμετέχουν ελάχιστα στις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους;

today25/01/2023 12

Φόντο
share close

Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι κάτω των 30 ετών. Ήρθε η ώρα οι νέοι να προβληθούν και να ακουστούν στους χώρους της εξουσίας.

Σήμερα, ο κόσμος μας φιλοξενεί τη μεγαλύτερη γενιά νέων ανθρώπων στην ιστορία. Αλλά τι είδους κόσμο θα κληρονομήσουν αυτοί οι νέοι; Είναι καιρός όλες οι γενιές να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν από κοινού μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Και το πρώτο βήμα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι θα συμμετέχουν ουσιαστικά στους χώρους λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο.

Το να προσπαθούμε να επιλύσουμε τα παγκόσμια ζητήματα μεμονωμένα, με τους ίδιους ανθρώπους στις ίδιες αίθουσες, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λύσεις, δεν λειτουργεί. Πρέπει να εξετάσουμε τη συστημική αλλαγή για να επιτρέψουμε να ακουστούν νέες απόψεις και προοπτικές. Πρέπει να υιοθετήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των γενεών.

Οι νέοι έχουν ήδη αποδείξει ότι έχουν τις ιδέες, το πνεύμα και τη δέσμευση να επιφέρουν τις θετικές αλλαγές που χρειαζόμαστε συλλογικά, ωστόσο οι φωνές τους εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στα κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών, μόνο το 2,6% των βουλευτών παγκοσμίως ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αν αυτό το ποσοστό αντικατοπτριζόταν σε ένα έτος, οι απόψεις των ατόμων κάτω των 30 ετών θα σταματούσαν να εκπροσωπούνται μετά από μόλις εννέα ημέρες μέσα στο έτος.

Στις 9 Ιανουαρίου, γιορτάσαμε την «Ημέρα Χωρίς Λόγο» σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα εκατομμύρια των νέων σε όλο τον κόσμο που εξακολουθούν να αποκλείονται από τους χώρους λήψης πολιτικών αποφάσεων, σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει ακραίες συστημικές προκλήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Παράλληλα με άλλες εξέχουσες παγκόσμιες συναντήσεις που συχνά επικρίνονται για το γεγονός ότι είναι εκτός πραγματικότητας, το Νταβός δεν είναι παρά άλλη μια σαφής υπενθύμιση της ανάγκης για ισχυρότερη και πιο εμφανή ένταξη των νέων στους χώρους λήψης αποφάσεων.

Η ηλικιακή ισορροπία στην πολιτική είναι λανθασμένη

Γνωρίζουμε ότι το κοινό τάσσεται ευρέως υπέρ της δικαιότερης πολιτικής εκπροσώπησης των νέων. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Γραφείο του Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Νεολαία και το The Body Shop, τα δύο τρίτα των ανθρώπων συμφωνούν ότι η ηλικιακή ισορροπία στην πολιτική είναι λανθασμένη.

Πολυάριθμα εμπόδια αποτρέπουν τους νέους από το να έχουν λόγο στη δημόσια ζωή, με τα ευρήματα της έρευνάς μας να δείχνουν ομοίως ότι το 72% όλων των ανθρώπων όλων των ηλικιών πιστεύει ότι οι πολιτικοί απλώς δεν ακούνε τους νέους.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτά τα δύσκολα περιβάλλοντα, οι νέοι είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν μόνιμες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Οι περισσότεροι νέοι αισθάνονται θετικά για το μέλλον και είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή. Το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 30 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα θα εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για κάποιο αξίωμα, σε σύγκριση με μόλις το ένα πέμπτο των ατόμων άνω των 30 ετών.

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιακών ομάδων μάς είπαν ότι τα πολιτικά συστήματα θα βελτιώνονταν αν οι νέοι είχαν λόγο στην πολιτική. Το 70% συμφωνεί ότι οι νεότερες γενιές θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο – αλλά ενώ οι νέοι έχουν τις δυνατότητες, δεν έχουν ακόμη τη δύναμη. Η αλλαγή μπορεί να συμβεί μόνο μέσω της συνεργασίας των γενεών.

Νέες προοπτικές για ριζική αλλαγή

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Είναι ζωτικής σημασίας οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα να διαμορφώνονται από τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές επηρεάζονται περισσότερο από αυτές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμπλέξουμε τους νέους σε συζητήσεις και πολιτικές διαδικασίες – και να τους επιτρέψουμε να αμφισβητήσουν τα σημερινά μας συστήματα για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία κατάλληλη για το μέλλον.

Πρέπει να καταρρίψουμε τους μύθους που περιβάλλουν τους νέους: ότι είναι ανεύθυνοι, αδέσμευτοι, ταραχοποιοί ή ότι δεν έχουν την εμπειρία για να δημιουργήσουν πραγματικό αντίκτυπο.

Ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, από τις ανθρωπιστικές κρίσεις μέχρι την αντιμετώπιση του COVID-19, έχουμε δει νέους να ανταποκρίνονται στην πρόκληση και να πρωτοστατούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε την καινοτομία, την ορμή, τη δημιουργικότητα και – περισσότερο από οτιδήποτε άλλο – την ακλόνητη αισιοδοξία των νέων ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός για όλους.

Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την εκστρατεία Be Seen, Be Heard, μια εκστρατεία για να υψώσουμε τη φωνή των νέων στη δημόσια ζωή σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μαζί, και με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε, να προωθήσουμε τη δράση και να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις και τους νέους για να υποστηρίξουμε την αλλαγή.

Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι η εκστρατεία έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο – και αυτή η δυναμική αυξάνεται. Πέρυσι, η εκστρατεία οδήγησε σε 37.000 εγγραφές νέων ψηφοφόρων για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, και η επιστολή που ζητούσε επιτακτικά τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τη δημόσια τάξη στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε πρόσφατα στη Βουλή των Λόρδων. Η ηλικία ψήφου στη Μαλαισία μειώθηκε πέρυσι και το δικαίωμα ψήφου στα 16 πρόκειται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας μετά την υποστήριξη της απερχόμενης πρωθυπουργού Jacinda Ardern.

Και είμαστε μόνο στην αρχή. Στόχος της εκστρατείας είναι να αλλάξει ένα κομμάτι της νομοθεσίας ή της πολιτικής και να υποστηρίξει τον προγραμματισμό για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στη δημόσια ζωή σε περισσότερες από 75 χώρες.

Από την κλιματική αλλαγή έως την οικονομική αστάθεια, τα προβλήματα του κόσμου είναι πολύ μεγάλα για να συνεχίσουμε να καταφεύγουμε σε παλιές λύσεις. Οι νέοι είναι δραστήριοι, στοχαστικοί και θετικοί για το μέλλον – και το ευρύτερο κοινό εμπιστεύεται σαφώς τις απόψεις τους για τα μείζονα ζητήματα του σήμερα.

Αν οι γενιές όλων των ηλικιών ενωθούν, μπορούμε να πετύχουμε να ακουστούν περισσότερες φωνές των νέων στην πολιτική σε όλο τον κόσμο, κάθε μέρα.

Ο David Boynton είναι διευθύνων σύμβουλος της The Body Shop. Η Marija Vasileva-Blazev είναι ειδική σύμβουλος του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη νεολαία.

fortunegreece.com

Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%