LAMIA POLIS 87.7
Ο Νίκος Ορφανός στον Lamia Polis 87.7 (ηχητικό) Lamiapolis
Ο Νίκος Ορφανός στον Lamia Polis 87.7 (ηχητικό) Lamiapolis
Ως Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, αναφορικά με νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τη νέα φορολογική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών.
Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και των δικηγόρων, τονίζοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης κάποτε έταζε υποσχέσεις προς τους “ανθρώπους του κινήματος της γραβάτας” για μειώσεις φόρων. Η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, εκτός των άλλων από 1-1-2023 κατά 9,6% και από 1-1-2024 κατά 3,8% και οι δικηγόροι, από την περίοδο του “κακού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.” όταν πλήρωναν 185 ευρώ, θα πληρώνουν πλέον 250 ευρώ μηνιαίως. Και σαν να μην έφθανε αυτό, εξήγγειλε την επιβάρυνσή τους με ακόμη 1.444 ευρώ ετησίως. Ομολογώ είναι πολύ πρωτότυπος τρόπος στήριξης της μεσαίας τάξης».
Εν συνεχεία, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. υπεισήλθε στις διατάξεις του νομοσχεδίου επισημαίνοντας: «Έναντι του κυκεώνα αποσάθρωσης του Κράτους Δικαίου, αντιπαρατάσσετε θεσμικά αντίβαρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, τα οποία στο παρόν νομοσχέδιο συνίστανται σε μια Ανεξάρτητη Αρχή και στις Εισαγγελικές Αρχές. Ακόμη ένα σπουδαίο timing… τη στιγμή δηλαδή που το κύρος και η αξιοπιστία των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν καταρρακωθεί βάναυσα, με την πραγματική ανεξαρτησία τους να έχει καταστεί απολύτως αμφισβητήσιμη κατά την περίοδο της διακυβέρνησής σας».
Μάλιστα, ο κ. Σαρακιώτης παρέθεσε το παράδειγμα της Α.Δ.Α.Ε. σημειώνοντας: «Ο Πρόεδρος της Α.Δ.Α.Ε. κ. Χρήστος Ράμμος διώκεται απηνώς επειδή τολμά να επιτελέσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο καθήκον του. Όπως ο ίδιος κατήγγειλε στην Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: “Επί 15 μήνες η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα και δεν έχει διώξει κανέναν για τις υποκλοπές”. Αντιθέτως, άσκησε δίωξη σε δύο στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, επειδή τόλμησαν να διερευνήσουν το σκάνδαλο! Και αναρωτιέμαι, κ. Υπουργέ: Δεν σας απασχολεί το θέμα; Εγώ θα είμαι καλοπροαίρετος και για την οικονομία της συζήτησης θα δεχθώ ότι η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται, δεν γνώριζε, δεν έχει την πολιτική ευθύνη, ζούσε σε άλλο πλανήτη όσο γίνονταν υποκλοπές… Δεν πρέπει, όμως, να προχωρήσει η έρευνα για το ποιος παρακολουθούσε το μισό υπουργικό συμβούλιο, Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους; Δεν πρέπει να μάθουμε επιτέλους ποιος παρακολουθούσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικά περιβάλλον και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε συμβατικές και υβριδικές απειλές; Έχουν περάσει 15 μήνες από την έναρξη των αποκαλύψεων… Πότε περιμένει η Ελλάδα να πληροφορηθεί από ποιον κινδυνεύει, προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον; “Ποτέ” είναι η απάντηση, όσο κυριαρχούν οι κυβερνητικές τακτικές της άλωσης του Κράτους Δικαίου και των διαρκών απροκάλυπτων παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη».
Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Ο κανονισμός, ο οποίος ενσωματώνεται μέσω του παρόντος νομοσχεδίου, είχε συναντήσει τις αντιρρήσεις των δυνάμεων του προοδευτικού κόσμου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω του ότι δεν εξασφαλίζονταν κατάλληλες εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης, ενώ φυσικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ! Ένα βασικό πρόβλημα έγκειται στο τι σαφώς ορίζεται ως “τρομοκρατικό περιεχόμενο”, πέραν των ορισμών του άρθρου 2 του κειμένου του κανονισμού, οι οποίοι μπορούν να ερμηνευτούν διασταλτικά. Υπογραμμίζεται, δηλαδή, ότι ο προβληματισμός τον οποίο μετέφερε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή μέσω της γνωμοδότησής της το 2019 με θέμα τον υπό συζήτηση κανονισμό, παραμένει ενεργός. Στο εν λόγω κείμενο γνωμοδότησης τονιζόταν ότι: “Ο ορισμός του τρομοκρατικού περιεχομένου μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα και είναι σημαντικό να διευκρινιστεί αυτό, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες και η νομική ανασφάλεια”. Έτερο ζήτημα αφορά το ρεαλιστικό του στόχου να “κατεβαίνουν” δημοσιεύματα εντός 1 ώρας. Η εν λόγω πρόβλεψη θα λειτουργήσει εις βάρος των μικρών παρόχων, οι οποίοι είναι εύλογο να μη διαθέτουν την επάρκεια στελεχιακού δυναμικού, που θα καθιστούσε εφικτή την επίδειξη τέτοιων αντανακλαστικών».
Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έκλεισε την εισήγησή του σχολιάζοντας σκωπτικά την αναφορά στην Ε.Υ.Π. και σε «λόγους εθνικής ασφάλειας» στο τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι «δημιουργούνται ευνόητοι συνειρμοί» και ότι: «Η Ε.Υ.Π., δυστυχώς, πρωταγωνιστεί σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο έχει ζημιώσει σε πρωτοφανή βαθμό τη διεθνή εικόνα της χώρας, ενώ οι “λόγοι εθνικής ασφαλείας”, επί Κυβέρνησης Ν.Δ., μετατράπηκαν σε “λάστιχο” για να δικαιολογήσουν κάθε μικροπολιτικό τακτικισμό και κάθε αδιαφανή διαδικασία».
Written by: Lamiapolis
Σχόλια σε άρθρα (0)