Νέα

Φθιώτιδα : Οι αγρότες στο έλεος του καιρού! Ανησυχία για καταστροφές στις καλλιέργειες (Aud)

today07/04/2025 6

Φόντο
share close

Έντονος είναι ο προβληματισμός στους κόλπους των αγροτών, εξαιτίας των απότομων καιρικών μεταβολών που παρατηρούνται αυτή την περίοδο. Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών, καθώς τα δέντρα βρίσκονται στο κρίσιμο στάδιο της ανθοφορίας, με τους χυμούς τους να ενεργοποιούνται για την παραγωγή καρπών.

Όπως εξηγεί το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Συλαίος, μια πιθανή παγωνιά, μετά από θερμοκρασίες που έχουν φτάσει ακόμη και τους 22 βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες.

«Οι αμυγδαλιές έχουν ήδη υποστεί ζημιές και τις επόμενες ημέρες κινδυνεύουν σοβαρά και άλλα δέντρα, όπως οι φυστικιές και οι ροδακινιές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι αγρότες δεν έχουν στη διάθεσή τους κάποιο ουσιαστικό μέσο προστασίας, κάτι που εντείνει την αγωνία.

Το δέντρο αυτή την εποχή χρειάζεται ήπιες και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία τον κύκλο της καρποφορίας. Ωστόσο, οι βροχές και –κυρίως– ο παγετός αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. «Αν επικρατήσει παγετός το επόμενο διάστημα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χαθεί μεγάλο μέρος της φετινής σοδειάς», προειδοποιεί ο κ. Συλαίος.

Διαβάστε όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Lamia Polis 87.7

Τέλεια! Ακολουθεί η μορφή συνέντευξης για ιστοσελίδα, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφου, αλλά με τις ερωτήσεις σε μορφή τίτλου και τις απαντήσεις ακριβώς από κάτω, όπως ζήτησες:


Οι αγρότες στο έλεος του καιρού

Υπάρχει ανησυχία από τους αγρότες αυτές τις ημέρες;

Βεβαίως. Βρισκόμαστε σε ένα τοπίο που θυμίζει χειμώνα, κάτι που κανείς δεν περίμενε αυτή την εποχή. Οι συνεχείς εναλλαγές του καιρού έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται με τις δενδροκαλλιέργειες. Τα περισσότερα δέντρα είναι μισοαρτισμένα και βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.

Ποιοι καλλιεργητές επηρεάζονται περισσότερο;

Κυρίως οι δενδροκαλλιεργητές, γιατί τα δέντρα είναι πάνω στην άνθιση και είναι έτοιμα να δέσουν καρπό. Σε αυτό το στάδιο, χρειάζονται θερμοκρασίες τουλάχιστον 20 βαθμών Κελσίου για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά. Δυστυχώς, ο καιρός δεν ευνοεί καθόλου.

Ποιες καλλιέργειες επηρεάζονται αρνητικά από τις καιρικές συνθήκες;

Οι φυστικιές, οι ροδακινιές, οι ελιές και τα πρόωρα σπαρμένα καλαμπόκια έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν σημάδια ζημιάς. Οι ελιές έχουν ξεκινήσει το στάδιο του «μούρου», ενώ τα ροδάκινα και τα ακτινίδια είναι σε πλήρη άνθιση. Ειδικά οι φυστικιές, επειδή αυτή την εποχή γίνεται η επικονίαση, χρειάζονται καλό καιρό για να γονιμοποιηθεί η γύρη. Με τις βροχές να ξεπλένουν συνεχώς τη γύρη, δεν μπορεί να γίνει δέσιμο καρπού.

Υπάρχουν ήδη καταστροφές σε συγκεκριμένες περιοχές;

Ναι, για παράδειγμα, στην Πέλλα και στη Νάουσα είδαμε πριν από λίγες ημέρες ροζ τοπία από τις ροδακινιές σε πλήρη άνθιση. Τώρα όλα έχουν μαυρίσει. Τα άνθη έχουν καεί, δεν δέθηκε καρπός και όπου δέθηκε, είναι τόσο τρυφερός που οι χαμηλές θερμοκρασίες τον επηρεάζουν άμεσα.

Γιατί είναι τόσο κρίσιμο αυτό το χρονικό σημείο για τα δέντρα;

Βρισκόμαστε στη φάση της μετάβασης από το άνθος στον καρπό. Είναι το πιο ευαίσθητο στάδιο για τις καλλιέργειες. Όταν ολοκληρωθεί η άνθιση, αρχίζει η δημιουργία του καρπού. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, ο καρπός δεν σχηματίζεται ή καίγεται και πέφτει από το μίσχο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή.

Υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι αγρότες για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους;

Δυστυχώς, όχι. Δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος αυτή τη στιγμή. Σε άλλες εποχές, χρησιμοποιούσαμε φωτιές ή λάστιχα για να ζεστάνουμε τα χωράφια, αλλά τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Υπάρχουν και ισχυροί άνεμοι, που κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τους ανέμους δημιουργεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό μικροκλίμα.

Πότε θα φανεί η πραγματική ζημιά;

Ήδη φαίνεται. Όταν ολοκληρωθεί η άνθιση και δεν έχει δημιουργηθεί καρπός, το καταλαβαίνουμε αμέσως. Ο καρπός δεν τρέφεται, δεν εξελίσσεται, μένει πίσω ή πέφτει. Με την άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες, θα φανεί ότι όλα αυτά τα άνθη ήταν άκαρπα. Η ζημιά θα είναι ορατή.

Είναι φυσιολογικές αυτές οι θερμοκρασίες για την εποχή;

Όχι. Μιλάμε για αρχές Απριλίου και έχουμε χιονοπτώσεις σε περιοχές όπως η Ιππάτη. Έχουμε φαινόμενα που δεν ζούμε συχνά τέτοια εποχή. Αυτά είναι σημάδια της κλιματικής αλλαγής, την οποία πρώτοι εμείς οι αγρότες βιώνουμε στο πετσί μας. Το επάγγελμά μας είναι ξεσκέπαστο. Δεν μπορούμε να αντιδράσουμε απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.


Written by: Lamiapolis

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


0%