LAMIA POLIS 87.7
Ο Νίκος Ορφανός στον Lamia Polis 87.7 (ηχητικό) Lamiapolis
Ο Νίκος Ορφανός στον Lamia Polis 87.7 (ηχητικό) Lamiapolis
Είναι γνωστό πόσο το ίντερνετ αγαπάει τις γάτες, όμως φαίνεται πως όσο τα χρόνια περνάνε στρέφει την αγάπη του και προς άλλα ζώα. Αυτό φαίνεται να έκανε και το 2022, που μπορεί στο κινεζικό ωροσκόπιο να ήταν η χρονιά της τίγρης, πάντως, κατά τ’ άλλα ήταν η χρονιά του καπιμπάρα.
Τι είναι όμως το καπιμπάρα; Λέγεται αλλιώς και υδρόχοιρος και πρόκειται για το μεγαλύτερο τρωκτικό στον κόσμο. Το συναντάτε στη Νότια Αμερική αλλά και σε σαβάνες και πυκνά δάση, συχνά κοντά σε υδάτινα σώματα μιας και είναι ημι-υδρόβιο.
Με μια ιντερνετική βόλτα λοιπόν, θα δείτε το καπιμπάρα να πρωταγωνιστεί στο TikTok, το Twitter, σε βίντεο, σε φωτογραφίες και φυσικά, σε memes.
Η αγάπη για τα χαριτωμένα αυτά τρωκτικά, που θυμίζουν μεγαλόσωμα ινδικά χοιρίδια δεν είναι καινούργια. Η Ιαπωνία έχει αγαπήσει το ζώο εδώ και χρόνια, κυρίως μέσα από το anime «Kapibarasan» που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στις αρχές των 00s. Βέβαια και το ίντερνετ το πήρε χαμπάρι από νωρίς: η πρώτη ιστοσελίδα για το καπιμπάρα λανσαρίστηκε ήδη το 1998, ενώ μία δεκαετία αργότερα, ένα καπιμπάρα ονόματι Κάπλιν Ρους κέρδισε τον κόσμο του YouTube.
Σύμφωνα πάντως με τις τάσεις του Google, οι αναζητήσεις για τον όρο «capybara» άρχισαν να δείχνουν αυξητική τάση τον Αύγουστο του 2021 και εκτοξεύτηκαν τον Μάιο του 2022, παραμένοντας ακόμη σε υψηλά επίπεδα.
Στο παραπάνω ευθύνεται σίγουρα και ένα meme που έγινε viral και προέρχεται από ένα βίντεο στο οποίο ένα καπιμπάρα κάθεται στη θέση του συνοδηγού σε ένα αμάξι. Το meme ονομάστηκε «Ok, I pull up» από τον στίχο του κομματιού «After Party» του Ντον Τόλιβερ που ακούγεται στο βίντεο.
Η Ντάρμπι είναι διαχειρίστρια της σελίδας @capyverse στο Instagram, την οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021. Όπως εξηγεί, «η δημοφιλία της μεγάλωσε οργανικά -νομίζω αυτό κάτι λέει για την αυξανόμενη δημοτικότητα των καπιμπάρα». Αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός έχει φτάσει τους 100 χιλιάδες followers, ενώ αντίστοιχες ομάδες στο Facebook αγγίζουν τα 125 χιλιάδες μέλη. Όσο για το hashtag #capybara έχει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια προβολές.
Η αδυναμία στα καπιμπάρα όμως δε σταματάει εκεί. Ο Ιβ Μορίν που εργάζεται στο Shepreth Wildlife Park στη Βρετανία παρατηρεί πως αυτοί που θέλουν να συναντήσουν τα καπιμπάρα στον ζωολογικό κήπο αγγίζουν σε αριθμό τους επισκέπτες που θέλουν να συναντήσουν όλα τα υπόλοιπα ζώα μαζί, στις σχετικές περιηγήσεις.
Τα καπιμπάρα χαρακτηρίζει η χαλαρότητά τους.Ίσως κι αυτός είναι ένας λόγος που σε έναν κόσμο που όλα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκά, η εικόνα ενός καπιμπάρα μπορεί να δημιουργήσει ηρεμία.
Το ίδιο συμβαίνει για κάποιους και στο λεγόμενο «doom scrolling». Σε ένα timeline γεμάτο αρνητικές ειδήσεις, ένα χαριτωμένο ζώο σαν το καπιμπάρα είναι αυτό που μερικοί χρειάζονται εκείνη τη στιγμή.
Γιατί πολλές φορές, στο τέλος της ημέρας, το μόνο που θέλουμε είναι ένα χαριτωμένο και καλό ζώο που θα μας απαλλάξει έστω και λίγο από τις σκοτούρες μας.
Με πληροφορίες από το Dazed.
Written by: Lamiapolis
08:00 - 10:00
Με τον Πάνο Κατσώνη
10:00 - 11:00
Με την Άννα Μπαμπέτα
11:00 - 13:00
Σχόλια σε άρθρα (0)