Σε μια εκ βαθέων και ιδιαιτέρως αποκαλυπτική συνέντευξη, ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης μίλησε στον δημοσιογράφο Πάνο Κατσώνη για τις μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη, τη γεωπολιτική εμπλοκή της Λιβύης, τη δράση του Χαφτάρ και τον Ερντογάν, αλλά και την πρόσφατη «Κίνηση των 91» με στόχο την εθνική αφύπνιση.
«Μιλάμε για οργανωμένη εισβολή»
Ο Ιωάννης Μάζης δεν μάσησε τα λόγια του αναφερόμενος στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Κρήτη:
«Είναι μια οργανωμένη εισβολή. Αν δείτε τη σύνθεση των εισερχομένων, είναι σχεδόν αποκλειστικά νέοι άνδρες 18 έως 35 ετών. Λες και κάποιος τους διάλεξε. Δεν πρόκειται για οικογένειες ή πρόσφυγες πολέμου».
Ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι μετανάστες πληρώνουν από 3.500 έως 5.000 ευρώ το άτομο για τη μεταφορά τους, ποσά που όπως σημείωσε, δεν δικαιολογούν μια “φυγή από εξαθλίωση”, αλλά δείχνουν προσχεδιασμένη δράση.
Η Βεγγάζη ως πύλη εισόδου και ο ρόλος Χαφτάρ
Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, οι περισσότεροι εισέρχονται από τη Βεγγάζη, με τις ευλογίες του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και του Ακίλα Σάλεχ, γεγονός που υποδηλώνει «οργανωμένη χρήση ακτοπλοϊκών μέσων για ένα δεκάωρο ταξίδι μέχρι την Κρήτη».
«Δεν πρόκειται για τυχαία σκάφη. Μιλάμε για δρομολόγια οργανωμένα, με συνεργασία τοπικών και διεθνών δικτύων. Πίσω από όλο αυτό το κύκλωμα βρίσκεται ο Ερντογάν και η ισλαμική αδελφότητα, που επιλέγουν ποιοι θα φτάσουν στην Ευρώπη», τόνισε.
«Η Frontex πρέπει να αναλάβει ρόλο αποτροπής»
Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας για ενίσχυση της αποτροπής και πολιτική πίεση προς τους «διοργανωτές» των ροών:
«Πρέπει να καταγράφεται το πρώτο σκάφος που φεύγει από τη Λιβύη και να δίνεται εντολή επιστροφής. Αν δεν το πράξει ο Χαφτάρ, να του κοπούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η Frontex να είναι παρούσα ακόμη και στα διεθνή ύδατα για να τους επιστρέφει πίσω».
Την ίδια ώρα, επικαλέστηκε προειδοποιήσεις ακόμη και από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία – όπως είπε – «έχει ενημερώσει επίσημα ότι υπάρχουν κίνδυνοι εισόδου ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων και εν δυνάμει τρομοκρατών».
Πολιτική βούληση και εθνική στρατηγική
Ερωτώμενος για την επάρκεια των ελληνικών μηχανισμών αποτροπής, ο Ιωάννης Μάζης απάντησε με νόημα:
«Είμαστε απολύτως ικανοί να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Το ζήτημα είναι η πολιτική βούληση. Όπως έλεγε και ο Καραμανλής, υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται».
Η Κίνηση 91: «Όχι κόμμα – κάλεσμα εθνικής ευθύνης»
Η συζήτηση μεταφέρθηκε στην πρόσφατη παρουσία του στο πάνελ της Κίνησης 91, ενός νέου σχήματος που πολλοί ερμήνευσαν ως πολιτικό προπομπό. Ο κ. Μάζης ξεκαθάρισε:
«Δεν πρόκειται για κόμμα, ούτε επιθυμούμε να γίνουμε κομματάρχες. Πρόκειται για μια ομάδα προσωπικοτήτων που διατυπώνουν δημόσιο λόγο εδώ και δεκαετίες και θέλουν να ενεργοποιήσουν τους υπεύθυνους ανθρώπους που έχουν εμπειρία διακυβέρνησης».
Όπως τόνισε, το εγχείρημα βασίζεται σε ένα πολυσέλιδο πλαίσιο αρχών, με στόχο να αφυπνίσει όσους μπορούν να προσφέρουν στην εθνική ανασυγκρότηση.
«Δεν μας ενδιαφέρουν οι κομήτες. Θέλουμε σοβαρές προσωπικότητες, με εμπειρία, κύρος και αποδοχή, που θα πάρουν πάνω τους την ευθύνη. Αν κάποιος δεχτεί το πλαίσιο αρχών, τότε είμαστε εδώ να τον στηρίξουμε – με τον λόγο μας και με την ψυχή μας».
Ερωτηθείς αν βλέπει πιθανή μετεξέλιξη σε κόμμα, απάντησε διπλωματικά:
«Είμαστε 91 άνθρωποι και σίγουρα θα γίνουμε περισσότεροι. Το πώς θα εξελιχθεί, θα το δείξει η πορεία. Αρκεί να μένουμε εντός του Συντάγματος και μακριά από τα άκρα».
Σχόλια σε άρθρα (0)